Ανάπτυξη 2,4% «βλέπει» η Εθνική για το 2024

Ανάπτυξη 2,4% «βλέπει» η Εθνική για το 2024

Οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν αύξηση επενδύσεων κατά 9,7% (9,1% είναι η κυβερνητική πρόβλεψη)

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Ρυθμό ανάπτυξης 2,4% προβλέπει η Εθνική Τράπεζα, αναθεωρώντας ελαφρώς την πρόβλεψη του περασμένου Απριλίου για 2,5%, ενώ μιλάει για ισχυρή δυναμική της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου.

Σε σύντομη χθεσινή ανάλυσή της η Εθνική (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας) μιλάει για πιθανότητα ακόμη ισχυρότερων επιδόσεων, λόγω πιθανής περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων και ανάκαμψης των εξαγωγών, γεγονός που θεωρεί ότι θα υπεραντισταθμίσει τους καθοδικούς κινδύνους που απορρέουν από γεωπολιτικούς και ενεργειακούς παράγοντες, καθώς και τη βραδύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων διεθνώς και μια ενδεχόμενη νέα υποαπόδοση της Ευρωζώνης.

Η ανάλυση προβλέπει ανάκαμψη των οικιστικών επενδύσεων σύντομα, καθώς η έκδοση οικοδομικών αδειών για κατοικίες επιταχύνθηκε σε 60,9% ετησίως κατά μέσον όρο το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, ενώ είχε επιταχυνθεί και τους τελευταίους μήνες του 2023. Παράλληλα, αναφέρει ότι και άλλοι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν ενίσχυση των επενδύσεων. Μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν αύξηση επενδύσεων κατά 9,7% (9,1% είναι η κυβερνητική πρόβλεψη).

Στα αρνητικά αναφέρεται η μειωμένη αγροτική παραγωγή λόγω της πλημμύρας από τον «Daniel» στη Θεσσαλία. Η μείωση αυτή ήταν 12,9% σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο φέτος, αφαιρώντας 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον ρυθμό ανάπτυξης του α΄ τριμήνου. Το δ΄ τρίμηνο 2023 η μείωση της αγροτικής παραγωγής σε ετήσια βάση ήταν 17,3%, αφαιρώντας 0,65 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ.

Εντονα αρνητική συμβολή είχαν και οι καθαρές εξαγωγές, οι οποίες αφαίρεσαν 3,6 ποσοστιαίες μονάδες από την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο, καθώς οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,7% ετησίως (οι εξαγωγές αγαθών κατά 8,8%). Σύμφωνα με την Εθνική, η συρρίκνωση αυτή των εξαγωγών αποδίδεται κυρίως στις χαμηλότερες εξαγωγές πρωτογενών αγαθών, επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών, γεωργικών προϊόντων και άλλων ενδιάμεσων αγαθών, με την πλημμύρα και τη χαμηλότερη παραγωγή ελαιολάδου και βαμβακιού να παίζουν καθοριστικό ρόλο, όπως επίσης και η κάμψη της ζήτησης, λόγω της αύξησης των τιμών. Ωστόσο, τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται ανάκαμψη των εξαγωγών και χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό.

Για το β΄ τρίμηνο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% σε ετήσια βάση.

Οι προκλήσεις

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα έπρεπε να αυξηθεί από το 2% στην περιοχή του 3%, υποστήριξε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός σε webinar του Capital Link. Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να λειτουργεί αρνητικά ο παράγων της αποφυγής κινδύνου και ότι η πιστωτική επέκταση είναι οριακή.

Στο ίδιο webinar o πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, απαντώντας σε ερώτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, είπε ότι δύο βασικές είναι: 1. Η χαμηλή παραγωγικότητα, για την οποία ευθύνεται η έλλειψη επενδύσεων και η εκπαίδευση και 2. Το δημογραφικό. Για το τελευταίο τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT