Ιδρύεται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με προίκα 300 εκατ. από το Δημόσιο

Ιδρύεται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με προίκα 300 εκατ. από το Δημόσιο

Θα λειτουργεί εντός του Υπερταμείου και θα επενδύει σε δυναμικούς κλάδους

Προίκα 300 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο θα λάβει το υπό ίδρυση νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ρόλος του θα είναι να συνεπενδύει, μαζί με άλλα ιδιωτικά funds και χρηματοδοτικούς οργανισμούς, σε κλάδους δυναμικούς και εξωστρεφείς, όπως η πράσινη μετάβαση, η κυκλική και η μπλε οικονομία (δραστηριότητες που σχετίζονται με τις θάλασσες και τις ακτές), όπου παρατηρείται επενδυτικό κενό, χωρίς να ανταγωνίζεται υφιστάμενα funds, ώστε να ενισχύσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Υπερταμείου και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Ηδη ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει για τέτοιου είδους συναλλαγές η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο «απογαλακτισμός»

Αυτό το Ταμείο, για τη διαμόρφωση της δομής του οποίου έχει προσληφθεί ως σύμβουλος η BlackRock, θα λειτουργήσει εντός του ευρύτερου πλαισίου του Υπερταμείου, το οποίο με τη σειρά του «απογαλακτίζεται» σε μεγάλο βαθμό από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: ο νέος νόμος λειτουργίας του θα αλλάξει εκείνον που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του τελευταίου μνημονίου που προέκυψε το 2015 και θα περιορίσει τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Εποπτικού Συμβουλίου, στο οποίο την πλειοψηφία ελέγχουν οι Ευρωπαίοι δανειστές της χώρας, προς όφελος του Διοικητικού Συμβουλίου του, το οποίο θα απαρτίζεται από επιλογές που θα κάνει η ελληνική πλευρά. Το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέχρι τον Ιούλιο και οι αλλαγές που θα επιφέρει θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2025.

Η χρηματοδότηση

Τα 300 εκατ. με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί αρχικά το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο προέρχονται από την εισφορά του Δημοσίου στο Υπερταμείο στο πλαίσιο της επιστροφής των συμμετοχών του τελευταίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Ειδικότερα, καθώς το σύνολο του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου παραμένει οιονεί εγγύηση για τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η εξαγγελθείσα ήδη από το 2019 απόφαση του πρωθυπουργού να φύγουν οι εταιρείες ύδρευσης από το Υπερταμείο συνοδεύτηκε από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η οποία κατέληξε –κατόπιν και αποτίμησης της αξίας των συμμετοχών αυτών από ανεξάρτητο συμβουλευτικό υλικό– στο ποσό των 600 εκατ. Το ποσό αυτό, που θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα εισφερθεί στο Υπερταμείο. Τα 300 εκατ. εξ αυτών θα πάνε στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της χώρας και τα υπόλοιπα 300 εκατ. θα αποτελέσουν το αρχικό κεφάλαιο του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Θα μπορεί να τοποθετείται τόσο σε μετοχές όσο και σε υβριδικά χρεόγραφα, όπως για παράδειγμα μετατρέψιμες ομολογίες.

Τις λεπτομέρειες αυτές αποκάλυψε χθες το μεσημέρι σε ειδική παρουσίαση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, εξηγώντας πως αυτό το Ταμείο θα λειτουργήσει όπως αντίστοιχα Ταμεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Το Ταμείο θα επιτρέπεται να συμμετέχει σε επενδύσεις μόνο εφόσον συμμετέχουν κι άλλοι επενδυτές, και θα μπορεί να τοποθετείται τόσο σε μετοχές όσο και σε υβριδικά χρεόγραφα, όπως για παράδειγμα μετατρέψιμες ομολογίες. Θα στελεχωθεί από επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους που προέρχονται από αυτόν τον κλάδο, η επιλογή των οποίων, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να «εκπλήξει ευχάριστα».

Το Ταμείο θα καταρτίζει τριετές επιχειρησιακό σχέδιο και το επενδυτικό του κεφάλαιο θα επενδύεται κατά τρόπο που δεν θα επηρεάζει τους εθνικούς λογαριασμούς, και η στελέχωσή του εναπόκειται, μετά και τις σχετικές αποφάσεις του Υπερταμείου, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ

Οσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ, η αποστολή των οποίων σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, θα απορροφηθούν από το Υπερταμείο κατόπιν αποφάσεων που θα ληφθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Σημειώνεται ότι η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου δεν επηρεάζει την αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Εργων και στρατηγικών επενδύσεων, η οποία θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εντεταλμένο σύμβουλο με καθεστώς αυτονομίας, όπως ισχύει σήμερα. Ανεξάρτητος συμβουλευτικός οίκος θα αναλάβει την εσωτερική αναδιοργάνωση δομών και οργάνων μετά τη συγχώνευση. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το σύνολο των εργαζομένων του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ θα συνεχίσει να απασχολείται με τους ίδιους όρους και αμοιβές από το Υπερταμείο.

Η αξιοποίηση ακινήτων

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι υπογράφεται συμφωνία μεταξύ ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ για την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων της πρώτης. Γι’ αυτά επανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης πως αφού ξεκαθαριστούν, αναμένεται να αποτιμηθούν 6.000 ακίνητα από τα συνολικά 36.000 ακίνητα, και από αυτά τα 6.000 να επιλεγούν τα 1.000, τα οποία θα ομαδοποιηθούν σε επιμέρους πακέτα που θα περάσουν σε έλεγχο holding εταιρειών της ΕΤΑΔ, οι οποίες θα βγουν σε διαγωνισμούς για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών τους και του μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Το πρώτο έργο που θα αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ για την ΕΤΑΔ είναι η αξιοποίηση του ακινήτου του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT