Προτάσεις για έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Αθήνα

Προτάσεις για έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Αθήνα

Η βραχυχρόνια μίσθωση να «αναγνωριστεί» ως ειδική χρήση γης, προτείνει μεταξύ άλλων η ΕΛΛΕΤ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης

Προτάσεις για τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις –όπως το Αirbnb– καταθέτει στον δημόσιο διάλογο η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Ανάμεσα σε αυτές, η «αναγνώριση» της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως ειδική χρήση γης, ώστε να μπορεί να ρυθμιστεί μέσα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Με χθεσινή της παρέμβαση η ΕΛΛΕΤ περιγράφει την επίπτωση που είχε η ραγδαία εξάπλωση του Airbnb στην κατοικία. «Ηδη, μια 5ετία τουλάχιστον προ της πανδημίας, υπήρχαν περιοχές της Αθήνας, στις οποίες δεν συναντούσε κανείς ούτε ένα ενοικιαστήριο, διότι η οικονομική δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ήταν τόσο συμφέρουσα, που οι ιδιοκτήτες έσπευδαν να εγγραφούν στις “θαυματουργές” πλατφόρμες (…). Ολόκληρες γειτονιές “τουριστικοποιήθηκαν”, τα μαγαζιά της γειτονιάς έκλεισαν και μετατράπηκαν σε χώρους εστίασης/αναψυχής και οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες πιέστηκαν προς τα επάνω».

Η ΕΛΛΕΤ καταθέτει μια σειρά από προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες:

– Η αναγνώριση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και νομικά ως ειδικής χρήσης γης, ώστε να ρυθμίζεται μέσα από τον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

– Να επιβληθούν μεγαλύτεροι περιορισμοί (περιορισμός στην εισαγωγή νέων κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης ή και απόσυρση υφιστάμενων) σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας ή τμήματά τους στα οποία καταγράφεται υψηλή πυκνότητα κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν διαπιστώνεται ότι έχει δημιουργηθεί έλλειψη στέγης για μόνιμους κατοίκους, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους, γιατρούς κ.λπ. 


– Να απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων σε περιοχές όπου η τουριστική χρήση απαγορεύεται, για την προστασία της κατοικίας. 


– Να τεθούν στοιχειώδεις προδιαγραφές όπως τουλάχιστον καθορισμός μέγιστου αριθμού υπνοδωματίων, καθώς και μέγιστου αριθμού φιλοξενουμένων ανά ακίνητο.


– Να απαιτείται η συγκατάθεση των συνιδιοκτητών σε ποσοστό τουλάχιστον 51% των μεριδίων, αν το ακίνητο ανήκει σε πολυκατοικία ή σε οικιστικό συγκρότημα, εκτός εάν ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει την τουριστική ή ξενοδοχειακή χρήση των διαμερισμάτων, οπότε και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα απαγορεύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT