Alert για μη διαβίβαση αποδείξεων στην ΑΑΔΕ

Alert για μη διαβίβαση αποδείξεων στην ΑΑΔΕ

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα «κοκκινίζει» επιχειρήσεις που δεν τις αποστέλλουν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Η έλλειψη συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης (alert) στο ηλεκτρονικό σύστημα διαβίβασης δεδομένων και συγκεκριμένα αποδείξεων, είχε αποτέλεσμα μια επιχείρηση για διάστημα έξι μηνών να μην έχει εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές της ΑΑΔΕ. Τα δεδομένα υπήρχαν στο ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά θα έπρεπε ο έλεγχος να γίνει στοχευμένα για να εντοπιστεί η παράβαση. Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες επιχειρήσεις οι οποίες καθυστερούν να διαβιβάσουν, παρά το γεγονός ότι για πάρα πολλές η υποχρέωση είναι να αποστέλλουν τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και για άλλες σε 24 ώρες. Οπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, το σύστημα αναβαθμίζεται και σύντομα θα «κοκκινίζουν» οι επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν παραστατικά στο ηλεκτρονικό σύστημα e-send της ΑΑΔΕ.

Ουσιαστικά, οι ελεγκτές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις έχουν αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία που προβλέπει η νομοθεσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι με το που σημάνει alert στην ΑΑΔΕ θα σπεύσουν οι ελεγκτές να κάνουν έλεγχο. Κι αυτό καθώς αξιολογούνται μια σειρά από κριτήρια, όπως εάν είναι εποχική κ.λπ., ενώ για παράδειγμα μια μικρή επιχείρηση μπορεί να είναι κλειστή λόγω ασθενείας του επιχειρηματία.

Αυτή τη στιγμή με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, καταγγελίες, διασταυρώσεις κ.λπ. προκύπτουν οι προς έλεγχο επιχειρήσεις. Αναζητούνται επιπλέον στοιχεία από τα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως το σύστημα διαβίβασης παραστατικών και τα ηλεκτρονικά βιβλία προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις πριν μεταβούν οι ελεγκτές στην επιχείρηση.

Οι ελεγκτές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις έχουν αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία.

Ουσιαστικά, οι ελεγκτές γνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό τι θα βρουν σε κάθε επιχείρηση. Ετσι ακριβώς έγινε και με την πολυεθνική. Αποφασίστηκε με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ο έλεγχος και κατά τη συλλογή στοιχείων διαπιστώθηκε ότι δεν είχε υποβάλει 21.000 αποδείξεις. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης αποδείξεων λιανικής πώλησης επιβάλλεται στην επιχείρηση:

α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί της κάθε απόδειξης. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ αν η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ αν είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1.000 ευρώ αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

γ) Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου που αναφέρεται στην πρώτη περίπτωση.

δ) Εφόσον από τον φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε η μη διαβίβαση πλέον 10 αποδείξεων, αναστέλλεται άμεσα 48 ώρες η λειτουργία της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT