Χαμηλά παραμένει η ανταγωνιστικότητα

Χαμηλά παραμένει η ανταγωνιστικότητα

Στην 47η θέση η Ελλάδα στην κατάταξη του IMD μεταξύ 67 χωρών, από την 49η θέση που είχε βρεθεί το 2023

Βελτιωμένη μεν, χαμηλή δε είναι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει το IMD (International Institute for Management Development) με «αχίλλειο πτέρνα» το υψηλό χρέος της γενικής κυβέρνησης, την υψηλή, παρά τη σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, ανεργία, το κόστος κεφαλαίου και το δημογραφικό πρόβλημα και δυνατά σημεία το εξαγωγικό εμπόριο, τον τουρισμό και την πολιτική σταθερότητα. Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Κύριες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας για φέτος θεωρούνται από το IMD η αύξηση των επενδύσεων που θα έχουν ως στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και η εισαγωγή πολιτικών για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη του IMD, η οποία βασίζεται στα στοιχεία του 2023, η Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας βρέθηκε στην 47η θέση μεταξύ 67 χωρών, από την 49η θέση που είχε βρεθεί το 2023 (με βάση τα στοιχεία του 2022).

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέγραψε τις ακόλουθες επιδόσεις στις τέσσερις βασικές ομάδες δεικτών:

• Βελτίωση κατά έξι θέσεις στην κατηγορία δεικτών «Οικονομική Αποδοτικότητα», καθώς από την 58η θέση το 2023 βρίσκεται στην 52η θέση το 2024.

• Βελτίωση κατά μία θέση στην κατηγορία δεικτών «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα». Από την 53η θέση το 2022, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 52η θέση το 2023.

• Βελτίωση κατά τέσσερις θέσεις στην κατηγορία δεικτών «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα». Από την 48η θέση το 2023, πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση για το 2024.

• Στην κατηγορία δεικτών «Υποδομές» η χώρα παραμένει στάσιμη και συγκεκριμένα στην 40ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική αποδοτικότητα τα πλέον δυνατά σημεία της ελληνικής οικονομίας είναι πρώτον, η εξαγωγική συγκέντρωση (2η θέση) υπό την έννοια ότι είναι υψηλό το ποσοστό των εξαγωγών της χώρας στους πέντε πρώτους εξαγωγικούς προορισμούς ως προς τις συνολικές εξαγωγές και δεύτερον, τα έσοδα από τον τουρισμό (9η θέση) τα οποία αξιολογούνται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Από την άλλη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 63η θέση ως προς την ανεργία και την 60ή θέση ως προς την ανεργία των νέων.

Την προτελευταία θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα ως προς το χρέος της γενικής κυβέρνησης και την 60ή ως προς το κόστος κεφαλαίου, υποδείκτες που εντάσσονται στην κυβερνητική αποτελεσματικότητα. Από την άλλη, ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας είναι χαμηλός (η Ελλάδα κατατάσσεται στη 17η θέση), ενώ σε υψηλή σχετικά θέση (18η) βρίσκεται ως προς τον δείκτη δημοκρατίας.

Η χρήση ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις δεν είναι η προσδοκώμενη, με συνέπεια η Ελλάδα ως προς τον υποδείκτη αυτόν να κατατάσσεται μόλις στην 63η θέση. Παρά δε τα όποια έργα γίνονται, η ταχύτητα του Internet είναι χαμηλή, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 57η θέση.

Η συνεχής μείωση του πληθυσμού πλήττει και την ανταγωνιστικότητα, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 65η θέση. Τις πρώτες τρεις θέσεις της επετηρίδας ανταγωνιστικότητας του IMD κατέλαβαν φέτος η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και η Δανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT