Η Ε.Ε. μπορεί να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα

Η Ε.Ε. μπορεί να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα

Η Ευρώπη υπερασπίζεται πλέον πολύ καλύτερα τον εαυτό της έναντι άδικων εμπορικών πρακτικών, τόνισε η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Η Ε.Ε. ίσως να μην μπορεί να συγκριθεί με τους εμπορικούς εταίρους της, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ως προς το ύψος των κονδυλίων που διοχετεύουν σε κρίσιμους τομείς. Εχει όμως τη δυνατότητα να επιδιώξει να τους ανταγωνιστεί στρατηγικά, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC η Βεστάγκερ δήλωσε ότι η Ε.Ε. υπερασπίζεται πλέον «πολύ καλύτερα» τον εαυτό της εναντίον των άδικων εμπορικών πρακτικών και πως θα συνεχίσει να βρίσκει καινοτόμους τρόπους ισότιμου ανταγωνισμού με τους οικονομικούς εταίρους της.

«Σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε ποτέ να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα από την Κίνα ή τις ΗΠΑ», τόνισε η Βεστάγκερ. Ωστόσο, είπε, «μπορούμε να ξοδέψουμε στρατηγικά». Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. ανακοίνωσε νέους, υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων μετά την ολοκλήρωση έρευνας, στην οποία διαπίστωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας είχαν ευνοηθεί «έντονα από άδικες επιχορηγήσεις». Η Ε.Ε. υποστηρίζει πως χάρη σε αυτές τις επιχορηγήσεις τα κινεζικά αυτοκίνητα μπορούν να πωλούνται φθηνότερα στην Ευρώπη σε σύγκριση με τους ντόπιους παραγωγούς.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ είχαν κάνει αντίστοιχες κινήσεις απέναντι στην Κίνα, τρέφοντας περαιτέρω τις μεταξύ τους εμπορικές εντάσεις. Σε αυτή τη διαμάχη η Ε.Ε. κινείται μέχρι στιγμής πολύ προσεκτικά, ώστε αφενός να μην αποξενωθεί από την Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, και αφετέρου να θωρακίσει τις γεωπολιτικές και οικονομικές σχέσεις της με την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ανάμεσα στις στρατηγικές επενδύσεις της Ε.Ε., η Βεστάγκερ ανέφερε και το πράσινο ταμείο των 100 δισ. ευρώ που προορίζονται για δέκα τεχνολογίες αιχμής, όπως υδρογόνο, ηλεκτρικές μπαταρίες, cloud, που θεωρούνται κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη. «Αυτός, πιστεύω, είναι ένας στρατηγικός τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων των φορολογουμένων, ώστε να πάρουμε αυτό που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έφερνε η αγορά», τόνισε η ίδια.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) επενδύουν αδρά στην τεχνολογία, στην καθαρή ενέργεια, στη μεταποίηση και στις υποδομές. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να διοχετεύει κονδύλια στον τομέα της τεχνολογίας και στην πράσινη βιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT