Η Boeing δυσκολεύεται να βρει νέο CEO

Αρκετοί υποψήφιοι υψηλού προφίλ έχουν αρνηθεί να αναλάβουν τη θέση, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Γρίφος για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται η αναζήτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου που θα αναλάβει να οδηγήσει την κλυδωνιζόμενη Βoeing στη νέα εποχή. Αρκετοί υποψήφιοι υψηλού προφίλ έχουν αρνηθεί να αναλάβουν τον ρόλο, περιπλέκοντας την αναζήτηση για τον νέο ηγέτη της κατασκευάστριας αεροσκαφών έπειτα από σειρά προβλημάτων και μια σταθερή πτώση στα ποιοτικά πρότυπα της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβιντ Καλχούν, δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα παραιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Και ο διευθύνων σύμβουλος της GE Aerospace Λάρι Καλπ, ο οποίος θεωρούνταν φαβορί για τον ρόλο, απέρριψε το αίτημα της Boeing να αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Αλλοι πιθανοί υποψήφιοι, η επικεφαλής επιχειρήσεων της Boeing Στέφανι Πόουπ και το αφεντικό της Spirit AeroSystems Πατ Σάναχαν, αντιμετωπίζουν επιπλοκές στην πορεία τους προς την κορυφαία θέση, ενώ ένας από τους διευθυντές της εταιρείας, ο βετεράνος της αεροδιαστημικής, Ντέιβιντ Γκίτλιν, αρνήθηκε επίσης.

Ο Καλχούν, εν τω μεταξύ, από το βήμα της Γερουσίας προσπάθησε χθες να υπερασπιστεί τη θέση του και την εταιρεία, από τους ισχυρισμούς πληροφοριοδοτών για κενά ασφαλείας και συγκαλύψεις μέχρι την αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στην παραλίγο τραγωδία του Ιανουαρίου, όταν ένα κομμάτι ατράκτου αποκολλήθηκε εν πτήσει από ένα Boeing 737. Ο διάδοχός του θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, καλούμενος να λύσει τα προβλήματα ποιότητας που οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις στην παραγωγή και προκάλεσαν την οργή πελατών, ρυθμιστικών αρχών και επενδυτών.

Ενα από τα ζητήματα που θα πρέπει επίσης να απαντηθεί είναι εάν ο επόμενος ηγέτης θα πρέπει να έχει την έδρα του κοντά στα εργοστάσια παραγωγής της Boeing στην περιοχή του Σιάτλ που κατασκευάζουν τα 737 και άλλα αεριωθούμενα, είπαν πηγές με γνώση των συζητήσεων. Η Boeing μετέφερε την έδρα της στο Σικάγο το 2001 και το 2022 ανακοίνωσε σχέδια να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια. Με την αναζήτηση στελεχών ασχολείται η εταιρεία συμβούλων Russell Reynolds και ο πρόσφατα διορισμένος πρόεδρος της Boeing, Στίβεν Μόλενκοπφ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm. Μεταξύ των σεναρίων που έχουν συζητηθεί είναι να αναλάβει ο ίδιος τη θέση του Kαλχούν για μια μεταβατική περίοδο.

Ο Καλπ, ο πρώτος αουτσάιντερ διευθύνων σύμβουλος της GE Aerospace, ήταν το φαβορί επενδυτών και προμηθευτών, ωστόσο έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν σκοπεύει να κάνει μεταγραφή. Ο Γκίτλιν της Carrier Global ενημέρωσε, όπως είπε, το διοικητικό συμβούλιο της Boeing να τον αφαιρέσει από τη λίστα των πιθανών διεκδικητών, ενώ η Πόουπ, η οποία ανέλαβε επικεφαλής της προβληματικής μονάδας εμπορικών αεροπλάνων μετά το ατύχημα της Alaska Airlines, έχει μεταξύ άλλων υπόβαθρο στα χρηματοοικονομικά, ενώ ορισμένοι παρατηρητές ασκούν πιέσεις για έναν διευθύνοντα σύμβουλο με διαπιστευτήρια μηχανικής. Οι συνομιλίες για τον διορισμό του Σάναχαν, τέλος, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι διευθύνων σύμβουλος του προβληματικού προμηθευτή ατράκτων Spirit AeroSystems, έχουν «παγώσει», καθώς η Boeing διαπραγματεύεται την εξαγορά της. Τα στελέχη της Boeing έχουν δηλώσει ότι ευελπιστούν ο γρίφος του επόμενου CEO να έχει λυθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT