Shein: Ενα… φάντασμα διοικεί τον κινεζικό όμιλο

Shein: Ενα… φάντασμα διοικεί τον κινεζικό όμιλο

Αφαντος από social media και σάιτ της εταιρείας, ενώ οι εργαζόμενοι δεν τον αναγνωρίζουν όταν τον συναντούν στα γραφεία της

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Ο κινεζικός γίγαντας του fast fashion Shein ετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όμως σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς για μια εταιρεία που θέλει να προσελκύσει ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο CEO της είναι άφαντος. Ο Xu Yangtian, γνωστός επίσης και ως Sky Xu (και προηγουμένως Chris Xu), δεν είναι ο τυπικός CEO.

Ο 40χρονος αποφεύγει να τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν μιλάει σε συνέδρια και παρότι η ανάπτυξη της εταιρείας του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο TikTok, ο ίδιος δεν έχει παρουσία στα social media. Ακόμα και οι ίδιοι οι υπάλληλοί του δεν τον αναγνωρίζουν όταν τον συναντούν στα γραφεία της Shein, σύμφωνα με τη South China Morning Post.

Η Frances Townsend, που είναι ανώτερη σύμβουλος της Shein, αποκάλυψε στη Wall Street Journal πως όταν βρισκόταν στα γραφεία της εταιρείας στην Γκουανγκτζού, πέρυσι, κανείς δεν χαιρετούσε τον CEO όταν τύχαινε να μπει μαζί του στο ασανσέρ. Οταν εκείνη το ανέφερε στον Xu, της απάντησε απλά «δεν συνηθίζεται στην κουλτούρα μας».

Οπως σημειώνει το Business Insider, στο Διαδίκτυο αλλά και εσωτερικά στη Shein δεν κυκλοφορούν επισήμως φωτογραφίες του Xu. Στο προφίλ του στην ιστοσελίδα της εταιρείας βλέπει κανείς μια φωτογραφία ενός τοπίου, μαζί με τη φράση «εάν έχεις όνειρα, είσαι εκπληκτικός».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ιδρυτής της Shein είναι ο 86ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 21,5 δισ. δολαρίων. Βέβαια, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο κατέληξε στο ποσό αυτό από τα λιγοστά οικονομικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα δημοσίως για τη Shein. Η ίδια η εταιρεία αμφισβήτησε το νούμερο, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Shein αναμένεται να μπει στο χρηματιστήριο φέτος, αλλά πιο συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το ύψος του IPO, δεν είναι ακόμα γνωστά. Η Wall Street Journal έγραψε στα τέλη Μαΐου ότι η εταιρεία μπορεί να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφότου συνάντησε εμπόδια στις ΗΠΑ. Οταν και εάν η Shein μπει τελικά στο χρηματιστήριο, ο Xu θα πρέπει να βγει στη δημοσιότητα.

Πάντως, η περίπτωση του Xu υπογραμμίζει τις μεγάλες διαφορές στην επιχειρηματική κουλτούρα της Κίνας σε σχέση με τη Δύση. Στις ΗΠΑ, οι ιδρυτές που μετατρέπουν τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις αξίας δισεκατομμυρίων θαυμάζονται. Αλλά οι Κινέζοι CEOs προσέχουν να μην τραβούν πολύ την προσοχή πάνω τους, υπό τον φόβο ότι θα προκαλέσουν την οργή των αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT