Ο διάδοχος του Γουόρεν Μπάφετ αναλαμβάνει δύσκολη αποστολή

Ο διάδοχος του Γουόρεν Μπάφετ αναλαμβάνει δύσκολη αποστολή

Ο Γκρεγκ Εϊμπελ στο τιμόνι της μεγαλύτερης εταιρείας συμμετοχών των ΗΠΑ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Αγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Καναδός αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, Γκρεγκ Εϊμπελ, είναι ίσως ο άνθρωπος που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή όλα τα φώτα της Wall Street. Είναι ο διάδοχος του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και οι επενδυτές εξετάζουν πλέον προσεκτικά κάθε του κίνηση, γράφει η Wall Street Journal. Το όνομά του ακούστηκε για πρώτη φορά ευρέως το 2021, όταν ο 93χρονος «γκουρού των αγορών» Μπάφετ αναγνώρισε και επίσημα στο πρόσωπό του τη συνέχεια της επενδυτικής του αυτοκρατορίας. «Ολοι συμφωνούν ότι αν μου συνέβαινε κάτι απόψε, ο Γκρεγκ είναι εκείνος που θα αναλάμβανε τα ηνία αύριο το πρωί», είχε πει για πρώτη φορά τότε ο «μάντης της Ομάχα».

Ο θάνατος του μακροχρόνιου συνεργάτη του Τσάρλι Μάνγκερ στο τέλος του 2023 –του στενότερου φίλου και συμβούλου του Μπάφετ επί έξι δεκαετίες– τον επανέφερε στο προσκήνιο. Μετά τον Μάνγκερ, ο 61χρονος σήμερα Εϊμπελ, μέλος της Berkshire εδώ και 25 χρόνια, θα αναλάβει στο εξής τα ηνία του ομίλου, διατηρώντας –όπως πιστεύουν οι αναλυτές– την παράδοση του ομίλου των 865 δισ. δολαρίων που επενδύει σε εταιρείες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποφεύγει τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους.

Η Berkshire, με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα, ιδρύθηκε το 1839 ως κατασκευάστρια κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και το 1965 μετατράπηκε σε μεγάλο όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων υπό τη διαχείριση του Μπάφετ και του τότε αντιπροέδρου Τσάρλι Μάνγκερ. Ο κολοσσός, που κατέχει μεταξύ άλλων σιδηροδρόμους, ασφαλιστικές εταιρείες και μια εταιρεία παραγωγής παγωτών, προχώρησε χθες σε σημαντική μείωση του μεριδίου που κατέχει στην κινεζική BYD, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία EV συνεχίζει τη μάχη της με την Tesla για την πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι σχέσεις της Berkshire Hathaway με την Κίνα αποτελούν ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί ο νέος επικεφαλής.

H έκθεση στην Κίνα είναι μία από τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Εϊμπελ όταν αναλάβει και επίσημα το τιμόνι. Ο Γκρέγκορι Εντουαρντ Εϊμπελ γεννήθηκε στο Εντμοντον της Αλμπέρτα την 1η Ιουνίου 1962, σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης. Στο ξεκίνημά του έκανε πολλές δουλειές του ποδαριού, μαζεύοντας πλαστικά μπουκάλια, διανέμοντας φυλλάδια και γεμίζοντας πυροσβεστήρες. Το 1984 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα με πτυχίο λογιστικής και εργάστηκε στην PricewaterhouseCoopers και στην ενεργειακή εταιρεία Cal Energy.

Το 1992 εντάχθηκε στην Berkshire Hathaway Energy, τότε γνωστή ως Mid American Energy, την οποία η Berkshire ανέλαβε το 1999 και έγινε επικεφαλής της Mid American το 2008. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Energy και αντιπρόεδρος μη ασφαλιστικών εργασιών της Berkshire Hathaway από τον Ιανουάριο του 2018, το τελευταίο διάστημα επέβλεπε τις μη ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου, όπως η BNSF και δεκάδες επιχειρήσεις χημικών, βιομηχανικών και λιανικών πωλήσεων.

Στο εξής θα δοκιμαστεί σε πολλά μέτωπα, καθώς πρέπει να δείξει ότι μπορεί να διαθέσει τα σχεδόν 10 δισ. δολάρια που ρέουν από τις λειτουργικές επιχειρήσεις της Berkshire στην Ομάχα κάθε τρίμηνο, καθώς το έργο των εξαγορών γίνεται πιο δύσκολο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αφήσει το αποτύπωμά του σε ένα διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν δύο από τα παιδιά του Μπάφετ, ο Χάουαρντ και η Σούζι, καθώς και στελέχη όπως ο Ατζίτ Τζέιν, ο οποίος ηγείται της ασφαλιστικής επιχείρησης της Berkshire και για χρόνια αναφέρεται απευθείας στον δισεκατομμυριούχο.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι να μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεση του Μπάφετ ότι η Berkshire, ο τελευταίος μεγάλος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων της Αμερικής, μπορεί πραγματικά να ξεπεράσει έναν ιδρυτή, του οποίου το επενδυτικό ταλέντο, η λαϊκή γοητεία και η σοφία μετέτρεψαν στον πιο αξιοθαύμαστο επιχειρηματικό ηγέτη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT