Αργεί η μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ

Η Fed θα περιμένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου πριν αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική της

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Η Fed, διατηρώντας την πολιτική των επιτοκίων αμετάβλητη, δείχνει πως δεν βιάζεται. Κι ενώ τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής (FOMC) ανησυχούν μήπως τελικώς μόνο ήπια θα είναι η κάμψη του πληθωρισμού φέτος, θεωρούν πως η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 2%. Κατόπιν τούτου, μόνον τα οκτώ από τα 19 μέλη της FOMC εξακολουθούν να αναμένουν διπλές μειώσεις επιτοκίων, εκάστη κατά 25 μ.β. φέτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγηθείσα συνεδρίαση της τράπεζας, μια μικρή πλειονότητα προέβλεπε τρεις περικοπές.

Η συνολική αυτή κατάσταση εναρμονίζεται με τις δικές μας εκτιμήσεις πως η Fed θα περιμένει μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, πριν αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το χαμηλότερο από το αναμενόμενο αποτύπωμα του πληθωρισμού. Συν τοις άλλοις επιβεβαίωσε ότι είχε συνεκτιμηθεί στις προβλέψεις, αν και ταυτόχρονα επισήμανε ότι η τράπεζα χρειάζεται και πρόσθετα δεδομένα αυτού του είδους, ώστε να πεισθεί πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία προς τον επίσημο στόχο του 2%.

Κι ενώ τα μέλη της FOMC άφησαν ως είχαν τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη εν συγκρίσει με εκείνες του Μαρτίου και αναθεώρησαν το προβλεπόμενο ποσοστό ανεργίας μόνο ελαφρώς προς τα πάνω, προσάρμοσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό δραστικά προς τα πάνω. Οι βασικές προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό το τρέχον έτος ενισχύθηκαν από 2,6% σε 2,8% και για το επόμενο έτος από 2,2% σε 2,3%. Οι σταθερές προσδοκίες ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον σταθερό πληθωρισμό μεταφράζονται σε υψηλότερα επιτόκια επί μακρόν. Αφού προέβλεψαν τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους τον Μάρτιο, τα περισσότερα μέλη της FOMC αναμένουν μία και μόνη κίνηση.

Επιπλέον, οι προβλέψεις της για το ουδέτερο επιτόκιο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω από 2,6% σε 2,8%. Αυτό είναι πιο κοντά στις προσδοκίες μας. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συντείνουν στο να διατηρηθεί υψηλότερα ο πληθωρισμός σε σύγκριση με τον σχεδιασμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Εξ ου και εκτιμούμε ότι τα επιτόκια θα περισταλούν 100 μονάδες βάσης μόνον έως του χρόνου το φθινόπωρο.

Η Fed βέβαια διακηρύσσει εδώ και καιρό ότι συναρτά τις κινήσεις της με τα δεδομένα, αν και αυτά δεν είναι ομοιογενή. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Μάιο εμφανίστηκαν ισχυρότερα από το αναμενόμενο, ενώ ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,3% σε ετήσια βάση έναντι πρόβλεψης για 3,4% από το Bloomberg.

* Ο κ. Φέλιξ Σμιντ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT