Στο IRIS μόλις το 50% των επαγγελματιών

Από την 1η Ιουλίου όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα άμεσων πληρωμών κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Μόλις το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν συνδεθεί με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, 10 ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Από τους 600.000 επαγγελματίες έχουν συνδεθεί σχεδόν 300.000 και όσοι δεν θα έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση του συστήματος άμεσων πληρωμών κινδυνεύουν από την 1η Ιουλίου με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επιπλέον, όσοι επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέσω της υπηρεσίας IRIS oι επαγγελματίες μπορούν να εισπράξουν άμεσα τα ποσά από τους πελάτες, αντί καρτών και μετρητών. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε όποιον δεν προχωρήσει στη σύνδεση με το IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του γενικού γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και ενώπιον του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την κατάθεσή της.

Ωστόσο, το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ αν:

• Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν από την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

• Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT