Μειώνονται κατά μισή μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές το 2025

Μειώνονται κατά μισή μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές το 2025

Eως το τέλος της τετραετίας θα υπάρξει μία ακόμη ισόποση μείωση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα από τον Ιανουάριο του 2025 και ακόμη μισή μονάδα έως το τέλος της τετραετίας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στο συνέδριο οικονομικών διευθυντών με θέμα «Modern CFO-Strategy, Innovation, Leadership», που διοργάνωσε η KPMG. Παράλληλα, συνέδεσε τις μειώσεις φόρων με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως για παράδειγμα τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, αλλά και τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Ο υπουργός παρουσίασε τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, ο οποίος βασίζεται σε έξι άξονες.

1. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους και της φορολογίας, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Συγκεκριμένα, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μισή επιπλέον μονάδα από 1.1.2025. Συνολικά έως το τέλος της τετραετίας θα μειωθούν κατά μία μονάδα. Επίσης σχεδιάζεται νομοσχέδιο το οποίο θα παρέχει φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που προωθούν την καινοτομία. Σε ό,τι αφορά τους φόρους επισήμανε ότι οι δυνατότητες για μειώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με μια δέσμη μέτρων που εφαρμόζεται και εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της μέχρι το 2027 θα αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

2. Ενδυνάμωση και βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ο υπουργός ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, τόσο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο και συνολικά στην οικονομία. Επίσης, ανέφερε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα με τη δημιουργία του λεγόμενου 5ου πυλώνα, ενώ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς.

Επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ετησίως αναμένονται μέχρι το 2027 από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

3. Αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η στήριξη του παραγωγικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας, με έμφαση στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας και της εξωστρέφειας.

4. Μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και υποστήριξη της καινοτομίας. Τους επόμενους μήνες θα επιχειρηθεί η απλοποίηση του διάσπαρτου και αποσπασματικού νομοθετικού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις, το οποίο περιλαμβάνει νόμους ηλικίας πολλών δεκαετιών.

5. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του και τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου για τη δημιουργία του οποίου το Υπερταμείο θα διαθέσει αρχικά 300 εκατ. ευρώ.

6. Δημοσιονομική σταθερότητα, που θα αποτυπωθεί και στο Fiscal Structural Plan της χώρας το οποίο θα υποβληθεί εντός των επόμενων μηνών.

Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία έχει αναδειχθεί σε ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη. Κι αυτό γιατί εφαρμόσαμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις –ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος– που έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα: αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT