Η κατά κεφαλήν κατανάλωση υπερβαίνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση υπερβαίνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Στο 79% του ευρωπαϊκού μέσου όρου διαμορφώθηκε η πραγματική κατά κεφαλήν ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat, αυξημένη κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2022. Με βάση αυτή την επίδοση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης δείχνουν ότι αυτό διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με τη χώρα να κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., υψηλότερα μόνο πάνω από τη Βουλγαρία. Στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε. είχε διαμορφωθεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα και το 2022.

Η απόκλιση ανάμεσα στην πραγματική κατά κεφαλήν ιδιωτική κατανάλωση και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει δύο πιθανές ερμηνείες: πρώτον, ότι καταναλώνουμε αναλογικά περισσότερα σε σύγκριση με όσα παράγουμε και, δεύτερον, ότι το πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ που εμφανίζεται στην Ελλάδα σχετίζεται με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και την απόκρυψη εισοδημάτων.

Τα στοιχεία της Eurostat για την πραγματική κατά κεφαλήν ιδιωτική κατανάλωση σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και φυσικά για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έρχονται πάντως να επιβεβαιώσουν τις μεγάλες ανισότητες εντός της Ε.Ε.

Το 2023 αυτή κυμαινόταν από το 70% του κοινοτικού μέσου όρου (στη Βουλγαρία) –δηλαδή υπήρχαν χώρες που υπολείπονταν έως και 30% από τον κοινοτικό μέσο όρο– έως και το 138% του κοινοτικού μέσου όρου, βρισκόταν δηλαδή κατά 38% πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο (Λουξεμβούργο).

Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο βρέθηκαν, εκτός από το Λουξεμβούργο, άλλες εννέα χώρες.

Σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο βρέθηκαν έντεκα χώρες, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν η Λετονία (29% κάτω από τον μέσο όρο), η Ελλάδα (33% κάτω από τον μέσο όρο) και η Βουλγαρία (36% κάτω από τον μέσο όρο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT