Αρθρο Ενρίκε Μανάλο στην «Κ»: Συνεργασία με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Αρθρο Ενρίκε Μανάλο στην «Κ»: Συνεργασία με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Ελλάδα και Φιλιππίνες αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας των ωκεανών, όπως αυτή ορίζεται στη συνθήκη του ΟΗΕ για τον Νόμο της Θάλασσας

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Οι Φιλιππίνες και η Ελλάδα απολαμβάνουν θερμές διμερείς σχέσεις, βασισμένες στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της αειφόρου και συμπεριληπτικής ανάπτυξης και την πίστη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Η Μανίλα αποδίδει μεγάλη αξία στη συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα ναυτιλίας, με τη χώρα σας να διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και τη δική μας να στελεχώνει το ένα τέταρτο των ποντοπόρων πληρωμάτων. Και οι δύο χώρες μας αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας των ωκεανών, όπως αυτή ορίζεται στη συνθήκη του ΟΗΕ για τον Νόμο της Θάλασσας. Οι κανόνες πρέπει να υπάρχουν και να γίνονται σεβαστοί από τα κράτη.

Με αυτό το πνεύμα, οι Φιλιππίνες καλούν διαρκώς στη θέσπιση κανόνων για τη διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου, τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Η προσήλωσή μας στο διεθνές ναυτικό δίκαιο παραμένει αταλάντευτη. Σε εποχή πρωτοφανών προκλήσεων και πρωτόγνωρης αμφισβήτησης των γεωπολιτικών δεδομένων, είναι επιτακτικό να διατηρήσουμε την ισχύ των κανόνων αυτών, εγγυητές της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων όλων των εθνών.

Αυτός είναι ο λόγος που η Μανίλα υπογραμμίζει αδιάκοπα την προσήλωσή της στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ευρισκόμενες στο επίκεντρο της περιοχής αυτής, οι Φιλιππίνες συνειδητοποιούν την αξία της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και της επιτήρησης της υφαλοκρηπίδας, ως κρίσιμες για την επιβίωση των αλιευτικών κοινοτήτων. Για εκατομμύρια Φιλιππινέζους η πρόσβαση στη θάλασσα και τον πλούτο της είναι επιτακτική για την επιβίωση, ενώ η Μανίλα έχει αφιερώσει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως αυτά κατοχυρώθηκαν από τη συνθήκη UNCLOS του 2016. Η απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης που δικαίωνε τις Φιλιππίνες αμφισβητείται τώρα χωρίς νομική βάση.

Το ψευδές αφήγημα που προωθείται στις ημέρες μας για τις διεκδικήσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελεί ένα στάδιο στη στρατηγική αντιπαλότητα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Η διένεξη αυτή δεν πρέπει να μας αποσπάσει από το πραγματικό πρόβλημα: ότι μία χώρα επιλέγει να αγνοήσει το διεθνές δίκαιο, τα κεκτημένα και τα δικαιώματα των εμπλεκομένων κρατών της περιοχής.

Συνειδητοποιούμε τη γεωστρατηγική αξία της θάλασσας της Νότιας Κίνας, δεδομένης της σημασίας της για την ποντοπόρο ναυτιλία, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για τους λόγους αυτούς επιδιώκουμε τη σύσφιγξη των σχέσεων με κράτη, που μοιράζονται μαζί μας την προσήλωση στο σύμφωνο UNCLOS. Ημασταν άλλωστε μία από τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα των Θαλασσών (BBNJ). Η θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελεί ζήτημα με ευδιάκριτες διεθνείς προεκτάσεις.

Ως κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη, η Ελλάδα έχει άμεσο συμφέρον στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, με τη ναυτιλία να συμβάλει 8% του εθνικού ΑΕΠ. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για τις Φιλιππίνες, χάρη στους 50.000 Φιλιππινέζους ναυτικούς, οι οποίοι απασχολούνται σε ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία. Περισσότεροι από 3,37 τρισ. τόνοι εμπορευμάτων διακινούνται κάθε χρόνο μέσω της θάλασσας της Νότιας Κίνας, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 33% της θαλάσσιας εμπορικής κίνησης. Σημαντικό ποσοστό των πλοίων αυτών φέρουν ελληνική σημαία και στελεχώνονται από πληρώματα Φιλιππινέζων ναυτικών.

Η ασφάλεια και η ελευθερία πλεύσης, η προστασία των θαλασσών και ο σεβασμός της UNCLOS ως αξιόπιστο μέσον επίλυσης διαφορών έχουν ξεχωριστή αξία και για τις δύο χώρες μας. Ελπίζω να συνεργασθούμε προκειμένου να ευθυγραμμίσουμε πλήρως τις θέσεις μας στο θέμα αυτό. Ως ναυτικά έθνη, οι Φιλιππίνες και η Ελλάδα εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από την ασφάλεια και την υγεία των ωκεανών. Οι ωκεανοί είναι αναγκαίοι για τις οικονομίες μας, για τη διατήρηση της ήδη τρωθείσας οικολογικής ισορροπίας και για την ευημερία των κοινοτήτων μας. Η τήρηση των διεθνών κανόνων και συμβάσεων για τους ωκεανούς είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι Φιλιππίνες παραμένουν προσηλωμένες στη δέσμευσή τους για πιστή εφαρμογή και τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, όπως και σε όλο τον πλανήτη. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και την πιστή τήρηση των δεσμεύσεών μας θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα ανθρώπινο μέλλον για όλους.

* Ο κ. Ενρίκε Μανάλο είναι υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT