Συνέδριο moneyreview.gr: Μοχλός ανάπτυξης εξαγορές, συγχωνεύσεις

Συνέδριο moneyreview.gr: Μοχλός ανάπτυξης εξαγορές, συγχωνεύσεις

Νέο πλαίσιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

5' 51" χρόνος ανάγνωσης

Καταλύτη για την ελληνική οικονομία αποτελούν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, όπως ανέφεραν κατά το συνέδριο της ιστοσελίδας moneyreview.gr «Mergers & Acquisitions» –που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής– κορυφαίοι παράγοντες της επιχειρηματικής σκηνής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποτελούν προϋπόθεση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αλλά και για περισσότερες καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, τόνισαν οι ομιλητές.

Μοχλός ανάπτυξης εξαγορές και συγχωνεύσεις

Tου Δημήτρη Δελεβέγκου

Καταλύτη για την ελληνική οικονομία αποτελούν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, όπως ανέφεραν κατά το συνέδριο της ιστοσελίδας moneyreview.gr «Mergers & Acquisitions» –που έλαβε χώρα χθες στο Μέγαρο Μουσικής– κορυφαίοι παράγοντες της επιχειρηματικής σκηνής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο συνέδριο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε την περαιτέρω απλούστευση του πλαισίου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, αλλά και την παροχή φορολογικών κινήτρων και αυξημένων επιχορηγήσεων από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για συγχωνεύσεις και επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.

Συνέδριο moneyreview.gr: Μοχλός ανάπτυξης εξαγορές, συγχωνεύσεις-1

Προς την κατεύθυνση αυτή θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς. «Σήμερα υπάρχει ένα διάσπαρτο και αποσπασματικό πλαίσιο, που ξεκινάει από το 1972 και απλώνεται σε νόμους διαφορετικών δεκαετιών. Και αυτό, όπως είναι λογικό, δεν συμβάλλει σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις», είπε.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις –πέρα από τα κίνητρα που θεσπίστηκαν πριν από τρία χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας– αλλά και για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη καθώς, όπως σημείωσε ο υπουργός, η καινοτομία και η μεγέθυνση είναι έννοιες σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, τα οποία θα εφαρμοστούν έως το φθινόπωρο.

Στόχος είναι η καλύτερη διασύνδεση με την καινοτομία που μπορεί να παραχθεί σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα.

Ο Γιώργος Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής σημείωσε πως πεδίο στόχευσης του υπουργείου είναι και η καλύτερη διασύνδεση με την έρευνα και την καινοτομία που μπορεί να παραχθεί σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα μας, αλλά και η διακράτηση των ταλέντων στην καινοτομία.

Οπως ακόμη ανέφερε ο Στέφανος Χαρακτινιώτης, Partner στη Zepos & Yannopoulos, παρότι παγκοσμίως ο όγκος της δραστηριότητας στο πεδίο των M&As υποχώρησε το 2023, η Ελλάδα βίωσε την πτώση αυτή με μικρότερη ένταση. Οι κλάδοι της τεχνολογίας και της βιομηχανίας απορρόφησαν τις περισσότερες επενδύσεις, «με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν πλέον τη χώρα ως έναν ελκυστικό προορισμό που μπορεί να αναδειχθεί σε innovation hub», όπως είπε.

Συνέδριο moneyreview.gr: Μοχλός ανάπτυξης εξαγορές, συγχωνεύσεις-2
Οι κλάδοι της τεχνολογίας και της βιομηχανίας απορρόφησαν τις περισσότερες επενδύσεις, όπως δήλωσε ο Στέφανος Χαρακτινιώτης, Partner στη Zepos & Yannopoulos.

Ο Στέφανος Θεοδωρίδης, πρόεδρος Δ.Σ. του Υπερταμείου, αναφέρθηκε στην περίπτωση των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε., τονίζοντας ότι ζητούμενο είναι να βρεθεί ο κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής για την εταιρεία, με απώτερο στόχο το προϊόν της, δηλαδή το αλάτι, να καταστεί εξαγώγιμο. Ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε πως οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι καταλύτης για τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους και της ανταγωνιστικότητάς τους. «Τα κίνητρα για μείωση του φόρου των κερδών εφόσον υπάρξει συγχώνευση είναι θετικά, αλλά δεν έχουν αποδώσει ιδιαίτερα», σημείωσε ο κ. Βέττας.

Συνέδριο moneyreview.gr: Μοχλός ανάπτυξης εξαγορές, συγχωνεύσεις-3
Φωτ. Νίκος Κοκκαλιάς

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής, Εξαγορών και Συγχωνεύσεων της Metlen Energy & Metals, Ελενος Καραΐνδρος, σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια αλλαγή στο προφίλ των παικτών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου ΔΕΗ, σημείωσε ότι μέσω των εξαγορών που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ μετασχηματίζεται από απλή εταιρεία ενέργειας που βασιζόταν στα ορυκτά καύσιμα, σε έναν διεθνή όμιλο με ηγετική θέση στη ΝΑ Ευρώπη, με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια, την πελατοκεντρική φιλοσοφία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Εξακολουθούν να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Του Ηλία Μπέλλου

Στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά σε δυναμικούς εξωστρεφείς κλάδους, εκτίμησε ο επικεφαλής της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσε η «Καθημερινή» και το moneyreview.gr «Mergers & Acquisitions Summit».

Ξεχώρισε την πολιτική σταθερότητα, την αναπτυξιακή δυναμική και τους Ελληνες εργαζομένους ως τρία από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και δεν απέκλεισε την περαιτέρω δραστηριοποίηση του επενδυτικού κεφαλαίου του οποίου ηγείται στην Ελλάδα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διαδικασία αποεπένδυσης από τη United Group, μητρική της NOVA, σημείωσε ότι υπάρχει ζωηρό και πολύπλευρο αγοραστικό ενδιαφέρον στη σχετική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει πολύ πιο σαφές τον επόμενο μήνα, οπότε αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τους ενδιαφερομένους υποψηφίους επενδυτές.

Συνέδριο moneyreview.gr: Μοχλός ανάπτυξης εξαγορές, συγχωνεύσεις-4
Η πολιτική σταθερότητα, η αναπτυξιακή δυναμική και οι Ελληνες εργαζόμενοι αποτελούν τα τρία από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, τόνισε ο επικεφαλής της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος.

Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για πολύ περισσότερους από έναν, ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση οι επενδυτές που έχουν κρατική υπόσταση, όπως συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια από τον Περσικό Κόλπο, να τύχουν πιο ενδελεχούς έρευνας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Νίκος Σταθόπουλος: Αν υπάρξει σταθερότητα και συνέπεια, θα δούμε πολύ περισσότερα ξένα κεφάλαια να έρχονται στη χώρα.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του πολύ μεγάλου αναπτυξιακού αποθέματος που υπάρχει στην Ελλάδα, σε έναν βαθμό χάρη και στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που βοηθάει την ελληνική οικονομία να μεγαλώνει με υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αν υπάρξει σταθερότητα και συνέπεια, θα δούμε πολύ περισσότερα ξένα κεφάλαια να έρχονται στην Ελλάδα», προέβλεψε, ενώ υπενθύμισε ότι η BC Partners έχει επενδύσει 6 δισ. ευρώ σε 5 διαφορετικούς κλάδους στη χώρα μας τα τελευταία 18 χρόνια.

Σχολιάζοντας τη θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία και στον διεθνή γεωπολιτικό χάρτη, δήλωσε πως «δυστυχώς η ήπειρός μας βιώνει μια κρίση ηγεσίας» και από ζώνη σταθερότητας έχει εξελιχθεί σε ζώνη προβλημάτων, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ακόμη κι έτσι η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, θυμίζοντας πως η σταθερότητα που χαρακτηρίζει πλέον τη χώρα «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για τους ξένους επενδυτές». Ερωτηθείς αν το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό για την Ελλάδα παραμένει θετικό, απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι έχει αποδείξει ότι έχει σταθερότητα και ανθεκτικότητα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Οσο για το ποιες θα ήταν κάποιες μεγάλες αλλαγές που θα ήθελε να δει να υλοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, απάντησε ότι θα την ενθάρρυνε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήδη δεν έχουν περάσει απαρατήρητες εντός και εκτός Ελλάδας. «Ομως υπάρχουν ακόμη παθογένειες, αγκυλώσεις και νοοτροπίες που θα πρέπει να εξαλειφθούν», συμπλήρωσε. Προέτρεψε επίσης τον πρωθυπουργό να συνεχίσει να προωθεί την Ελλάδα στο εξωτερικό, καθώς η χώρα μας «από φτωχός συγγενής έχει γίνει case study». Υπογράμμισε δε τη μεγάλη πρόκληση να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης. «Νομίζω ότι ως χώρα θα πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι και σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT