Πρόσθετα κίνητρα για την πράσινη μετάβαση των ταξί

Πρόσθετα κίνητρα για την πράσινη μετάβαση των ταξί

Το ZAP Taxi Club δίνει τη δυνατότητα μίσθωσης ηλεκτρικού οχήματος σε επαγγελματίες οδηγούς που είναι ενταγμένοι στην υπηρεσία Freenow

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Προσπάθειες να «ξεκολλήσει» το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί», ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, του οποίου η ανταπόκριση, όπως έχει παραδεχθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, είναι αρκετά χαμηλή, γίνονται με το λανσάρισμα μιας νέας πρότασης που στόχο έχει να κάμψει τις αντιστάσεις πολλών επαγγελματιών ταξί για τη μετάβασή τους στην ηλεκτροκίνηση. Προβληματισμοί που συνδέονται κυρίως με το κόστος απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος, το σοβαρό ζήτημα των υποδομών φόρτισης, τη μικρή απόκριση της μπαταρίας, αλλά και τους χρόνους πληρωμής των επιδοτήσεων.

Ο λόγος για το ZAP Taxi Club, μέσω του οποίου επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί, ενταγμένοι στην υπηρεσία Freenow (πρώην ΒΕΑΤ) μπορούν να αποκτήσουν ηλεκτρικό ταξί αποσύροντας το παλιό συμβατικό τους όχημα, με σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης από την Εθνική Leasing. Οι ίδιοι θα πληρώνουν ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα. Με αυτόν τον τρόπο οι δημιουργοί του προγράμματος –SirecEnergy σε συνεργασία με την Εθνική Leasing και την υπηρεσία μίσθωσης ταξί Freenow–, εκτιμούν πως οι ιδιοκτήτες/οδηγοί ταξί θα αποκτήσουν νέο όχημα χωρίς να προχωρήσουν σε αρχική επένδυση, ενώ θα επωφεληθούν και από την επιδότηση του προγράμματος «Πράσινα Ταξί», για το οποίο η διάρκεια υποβολής αιτήσεων είναι έως το τέλος του έτους.

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον για το εν λόγω πρόγραμμα που επιδοτεί με έως 22.500 ευρώ την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με νέα ηλεκτρικά, είναι υποτονικό. Ενδεικτικά, όπως σημείωσε και η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών κατά την παρουσίαση του ZAP Taxi Club, μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 35 ταξί, ενώ υπάρχουν ακόμη 104 ενεργές αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 85. Παράλληλα, οι υπόλοιπες 18 έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για πληρωμή. Ωστόσο, ακόμη τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, εάν αναλογιστεί κανείς πως μόνο στην Αττική κυκλοφορούν σήμερα 13.661 ταξί.

Στόχος του ZAP Taxi Club είναι σε πρώτη φάση να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση 1.000 ταξί στην Αττική, με προοπτική αυτό να επεκταθεί. Το πρόγραμμα προσφέρει στους ιδιοκτήτες ταξί συμβόλαια leasing τετραετίας ή 5ετίας, ενώ το μέσο μηνιαίο μίσθωμα θα ανέρχεται από 980 έως 1.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ (ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, τα ετήσια χιλιόμετρα, τα έτη μίσθωσης) και θα περιλαμβάνει το κόστος αυτοκινήτου, ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης πυρός και κλοπής κ.λπ. Στα μισθώματα αυτά λαμβάνεται υπόψη και η επιδότηση ύψους 22.500 ευρώ από το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί.

Παράλληλα, η SirecEnergy αναπτύσσει ένα δίκτυο φορτιστών εντός της Αττικής, με 60 φορτιστές σε 10 κεντρικά σημεία. Από την πλευρά της η Freenow θα δίνει προτεραιότητα διαδρομών στα ηλεκτρικά ταξί ενταγμένα στο ΖAP Taxi Club, δημιουργώντας τον ειδικό στόλο «green taxi».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT