Στα ύψη οι τιμές πώλησης των εξοχικών στις Κυκλάδες

Στα ύψη οι τιμές πώλησης των εξοχικών στις Κυκλάδες

Η μεγάλη αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων σε επίπεδο που ξεπερνάει την πλειονότητα των περιοχών της Αττικής - Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Μύκονος, με τη ζητούμενη τιμή να αγγίζει τα 7.000 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθεί η Αντίπαρος με 5.319 ευρώ/τ.μ.

Κυριαρχούν οι Κυκλάδες στη λίστα με τις ακριβότερες εξοχικές κατοικίες προς πώληση, καθώς η υψηλή ζήτηση και το έντονο τουριστικό ενδιαφέρον των τελευταίων ετών έχουν φέρει τις ζητούμενες τιμές σε επίπεδο που ξεπερνάει την πλειονότητα των περιοχών της Αττικής. Σύμφωνα με ανάλυση του Spitogatos Insights, του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Μύκονος, με τη ζητούμενη τιμή να αγγίζει τα 7.000 ευρώ/τ.μ. (6.936 ευρώ/τ.μ.), ενώ ακολουθεί η Αντίπαρος με 5.319 ευρώ/τ.μ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Υδρα, στον Αργοσαρωνικό, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται σε 5.000 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Πάρος (4.559 ευρώ/τ.μ.), η Σαντορίνη (4.153 ευρώ/τ.μ.), η Φολέγανδρος (4.028 ευρώ/τ.μ.) και η Κύθνος (4.000 ευρώ/τ.μ.), ενώ μόλις στην όγδοη θέση συναντάται ο επόμενος προορισμός εκτός Κυκλάδων. Πρόκειται για τις Σπέτσες, επίσης στον Αργοσαρωνικό, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αγγίζει τα 3.800 ευρώ/τ.μ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Πάτμος, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 3.775 ευρώ/τ.μ. και η Νάξος με 3.642 ευρώ/τ.μ.

Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται στη Σάμο με μόλις 867 ευρώ/τ.μ.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται στη Σάμο με μόλις 867 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Ιστιαία της Εύβοιας η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 975 ευρώ/τ.μ. Λέσβος και Λίμνη Ευβοίας επίσης κατατάσσονται μεταξύ των πιο φθηνών περιοχών για αγορά κατοικίας, με τη μέση ζητούμενη τιμή να μην ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ/τ.μ. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, εξοχικό με κόστος χαμηλότερο των 2.000 ευρώ/τ.μ. μπορεί να βρεθεί στη Σκόπελο, στη Σαλαμίνα, στη Ρόδο και στην Κω, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως η Χίος, στην Κρήτη, σε μέρη όπως η περιφέρεια Ρεθύμνου και Λασιθίου, αλλά και στην Εύβοια.

Στα ύψη οι τιμές πώλησης των εξοχικών στις Κυκλάδες-1
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Μύκονος, με τη ζητούμενη τιμή να αγγίζει τα 7.000 ευρώ/τ.μ. 

Μεγάλη ετήσια αύξηση κατά 23,5% σημείωσαν οι τιμές στη Λευκάδα, υψηλές αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Κύθνο, Φολέγανδρο, Μήλο, Αλόννησο, ενώ στη Σαλαμίνα η αύξηση άγγιξε το 10,8%. Αντίστοιχα, στη Χίο η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημείωσε αύξηση κατά 17,4% σε 1.350 ευρώ/τ.μ.

Οπως τονίζεται στη σχετική ανάλυση, αυξημένη είναι η διεθνής ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στις Κυκλάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία να αποτελούν τις πέντε χώρες από τις οποίες προκύπτει ο μεγαλύτερος όγκος αναζητήσεων για κατοικίες προς πώληση σε κάποιο από τα νησιά των Κυκλάδων. Τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων για αγορά κατοικίας από δυνητικούς αγοραστές του εξωτερικού είναι η Πάρος, η Σύρος, η Νάξος και η Μύκονος.

Πιο συγκεκριμένα, στην Πάρο η μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά κατοικιών προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ. Στη Σύρο αναζητούν κατοικίες προς πώληση υποψήφιοι αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Αυξημένη ζήτηση παρατηρείται και προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, είτε από την ελληνική αγορά είτε από εκείνη του εξωτερικού. Το πιο δημοφιλές νησί για αγορά κατοικίας είναι η Αίγινα, ενώ οι κορυφαίες 5 χώρες του εξωτερικού με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στον Αργοσαρωνικό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ισραήλ.

Αντίστοιχα και στα Επτάνησα καταγράφεται υψηλή ζήτηση, με την Κέρκυρα να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων, αλλά και των υποψήφιων αγοραστών από το εξωτερικό. Οι χώρες προέλευσης των δυνητικών αγοραστών για κατοικίες στα Επτάνησα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σερβία, η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT