Σε έναν πλήρη ενεργειακό όμιλο έχει μετεξελιχθεί η Motor Oil

Σε έναν πλήρη ενεργειακό όμιλο έχει μετεξελιχθεί η Motor Oil

Τροποποιήθηκε το καταστατικό της για να «χωράει» όλες τις δραστηριότητες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η στρατηγική στόχευση της Motor Oil σε όλο το φάσμα της ενεργειακής μετάβασης, που δρομολογήθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και έξι χρόνια, οδήγησε και στην τροποποίηση του καταστατικού της για να «χωράει» τις νέες δραστηριότητες της εταιρείας. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Motor Oil ενέκρινε χθες τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για την παραγωγή, πώληση και διανομή υδρογόνου, προηγμένων καυσίμων και μεθανόλης. Το διυλιστήριο της Κορίνθου μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης έχει μετεξελιχθεί σε έναν πλήρη ενεργειακό όμιλο που πρωτοπορεί στις νέες μορφές ενέργειας. Στον τομέα του υδρογόνου η εταιρεία έχει συμμαχήσει στρατηγικά με τη ΔΕΗ μέσω της Hellenic Hydrogen που συστάθηκε από κοινού, ενώ συμμετέχει και ως συντονιστής σε ευρωπαϊκά προγράμματα παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Το υδρογόνο αποτελεί μια μελλοντική δραστηριότητα και η χρήση του εξαρτάται από το κόστος, «αλλά οφείλουμε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις. Είμαστε συνοδοιπόροι με τη ΔΕΗ σε έναν δύσκολο δρόμο που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί», είπε μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Βαρδινογιάννης. «Εχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευθύνη και ένα τεράστιο στοίχημα: να παραμείνουμε δυνατοί και αταλάντευτοι σε ένα περιβάλλον ανατροπών και διεθνών κλυδωνισμών, και να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας με τις απαραίτητες, ιδιαίτερα σημαντικές, επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας», τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Τζαννετάκης.

Στον τομέα του υδρογόνου η εταιρεία έχει συμμαχήσει στρατηγικά με τη ΔΕΗ μέσω της Hellenic Hydrogen.

Η στρατηγική του ομίλου για τη νέα τεχνολογία του υδρογόνου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου, στα διυλιστήρια της Κορίνθου και στο Αμύνταιο. Πρόκειται για το έργο EPHYRA που περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής υδρογόνου ισχύος 30 MW, που θα ενσωματωθεί στις βιομηχανικές λειτουργίες του διυλιστηρίου της Motor Oil, και τη μονάδα ισχύος 50-100 MW, που αναπτύσσει η κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ, Hellenic Hydrogen. Και στις δύο μονάδες θα παράγεται πράσινο υδρογόνο, δηλαδή η ενέργεια που θα καταναλώνεται για την ηλεκτρόλυση του νερού θα παράγεται από ΑΠΕ. Το σύστημα ηλεκτρόλυσης στο διυλιστήριο Κορίνθου θα συνδυαστεί με την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023 και υλοποιείται μέσω κοινοπραξίας 10 εταίρων από 7 διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. και τη Μεγάλη Βρετανία, υπό τον συντονισμό της Motor Oil, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου του 2028. Η Motor Oil, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επιλογής του προμηθευτή του συστήματος ηλεκτρόλυσης και εντός του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.

Μέσω της Hellenic Hydrogen αναπτύσσει το έργο North-1 που περιλαμβάνει την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτρόλυσης 50-100 MW (με ικανότητα ανάπτυξης 200 MW) σε μια παροπλισμένη λιγνιτική μονάδα παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η North-1 θα αποτελεί την πρώτη εμπορική μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και από τις πρώτες μονάδες τέτοιας κλίμακας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε 60-70 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,8 ευρώ ανά μετοχή, που αποτελεί το υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία της Motor Oil. Η αποκοπή θα γίνει στις 26 Ιουνίου και η διανομή στις 3 Ιουλίου. To συνολικό ποσό ανέρχεται σε 199,4 εκατ. ευρώ. «Μετά από μισό αιώνα ιστορίας, εξέλιξης και πρωτοπορίας, η Μotor Oil καλείται να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Εχουμε τεράστια ευθύνη μπροστά μας να υλοποιήσουμε ταχύτατα τις επενδύσεις που σχεδιάσαμε και πραγματοποιούμε τα τελευταία έξι χρόνια. Η εξέλιξη πρέπει να γίνει μέσα σε πλαίσιο ασφάλειας και ισορροπίας, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες ως όμιλος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, πρωτοπορώντας», είπε απευθυνόμενους στους μετόχους ο κ. Τζαννετάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT