Η ΕΚΤ προειδοποιεί χώρες με υψηλό χρέος

Η ΕΚΤ προειδοποιεί χώρες με υψηλό χρέος

Γήρανση του πληθυσμού, αμυντικές δαπάνες και κλιματική αλλαγή καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτα τα κράτη με υψηλό χρέος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν άμεσα το χρέος τους ενόψει των τεράστιων μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών κινδύνων που πηγάζουν από τη γήρανση του πληθυσμού, τις αμυντικές δαπάνες και την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν προκλήσεις και οι χώρες θα τις αντιμετωπίσουν όλες ταυτόχρονα», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης σε έκθεσή της και προσθέτει: «Κατά συνέπεια, πρέπει να αναληφθεί δράση σήμερα – ιδίως στις χώρες με υψηλό χρέος που παλεύουν με τα αυξημένα επιτόκια».

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι δημοσιονομικές προσπάθειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προκλήσεων θα μπορούσαν να ανέλθουν σε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ. «Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή είναι μεγάλη με βάση τα ιστορικά δεδομένα, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο», ανέφερε.

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στη ζώνη των 20 χωρών – και όχι μόνο στη Γαλλία, όπου η προκήρυξη πρόωρων εκλογών προκάλεσε ανησυχίες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και αναταραχή στις αγορές.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι εκτός από τα υφιστάμενα δημοσιονομικά ζητήματα, τα οποία συχνά αντανακλώνται σε υψηλούς δείκτες χρέους, ελλοχεύουν περαιτέρω προκλήσεις που «θα οδηγήσουν σε σημαντικές δημοσιονομικές επιβαρύνσεις τις επόμενες δεκαετίες». Μεταξύ αυτών, είπε, είναι η ψηφιοποίηση.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν «άμεσα και μόνιμα» τα πρωτογενή αποτελέσματα κατά 2% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο για να επιτύχουν λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ 60% έως το 2070 από τα σημερινά επίπεδα χρέους, ανέφερε η ΕΚΤ.

Συν τοις άλλοις, η γήρανση, οι αμυντικές δαπάνες και η κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να διευρύνουν το μέσο έλλειμμα κατά περίπου ακόμη 3% του ΑΕΠ, αναφέρει. Η ψηφιοποίηση εξαιρείται από τον υπολογισμό λόγω της «ιδιαίτερης αβεβαιότητας» που περιβάλλει τις επιπτώσεις της.

Ενώ όλες οι χώρες πρέπει να δράσουν, η έκθεση διαπιστώνει «σημαντική ανομοιογένεια μεταξύ των χωρών όσον αφορά τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσπάθειες» – με εκτιμήσεις για τα κενά που κυμαίνονται από 0,5% έως σχεδόν 10% του ΑΕΠ.

«Οι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώκουν τη σταδιακή μείωση των υψηλών επιπέδων του δημόσιου χρέους και την προετοιμασία για το μέλλον», αναφέρει η έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT