Η συνταξιοδότηση των baby boomers πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η συνταξιοδότηση των baby boomers πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες

Παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την επιβάρυνση των συνταξιοδοτικών ταμείων, οι 70άρηδες είναι ανεπιθύμητοι για τις επιχειρήσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Η Αμερική έρχεται αντιμέτωπη με ένα αδιέξοδο πρόβλημα, καθώς η γενιά της μεταπολεμικής έκρηξης των γεννήσεων, οι λεγόμενοι baby boomers, φτάνει σε ηλικία συνταξιοδότησης και τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των επίδοξων συνταξιούχων θα είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί έως τώρα. Αυτό σημαίνει οικονομική αιμορραγία για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, υψηλά επίπεδα πληρότητας στους οίκους ευγηρίας, αλλά και ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Οπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το Business Insider, στελέχη της Wall Street θεωρούν πως η λύση θα ήταν να παρατείνουν οι εργαζόμενοι τον επαγγελματικό βίο τους. Αλλά όσοι είναι σε θέση να το κάνουν και θέλουν να το κάνουν διαπιστώνουν πως είναι ανεπιθύμητοι στις επιχειρήσεις.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Λάρι Φινκ, ο 71 ετών διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού των επενδύσεων, της BlackRock, που προτείνει μια διττή λύση για να αντιμετωπισθεί η επικείμενη κρίση. Στην ετήσια αναφορά του προς τους μετόχους της εταιρείας του συνιστά στους ανθρώπους να παρατείνουν τον επαγγελματικό βίο τους και παράλληλα να αποταμιεύουν ώστε να αποφύγουν τυχόν δυσπραγία όταν συνταξιοδοτηθούν. Οπως χαρακτηριστικά προτείνει υπό μορφήν ρητορικής ερώτησης, «γιατί να μην αντιμετωπίζουν εφεξής οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις τους άνω των 60 ως έμπειρους καριερίστες που έχουν πολλά να προσφέρουν και όχι ως ηλικιωμένους που πρέπει να αποστρατευτούν;». Στις ΗΠΑ η ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 67 έτη, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί αποχωρούν από την αγορά εργασίας νωρίτερα. Και όπως επισημαίνει το Business Insider, είναι σαφές πως αν οι άνθρωποι παρέμεναν ενεργοί μέχρι και μετά τα 70 χρόνια τους, η επικείμενη κρίση θα ήταν πολύ πιο ήπια.

Πράγματι, υπάρχουν 70άρηδες που είναι δυναμικοί και σε καλή φυσική κατάσταση και πολύ θα ήθελαν να παραμείνουν ενεργοί και να συνδράμουν στην οικονομία. Παράλληλα, όμως, είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να εργάζονται πια, είτε επειδή δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση είτε επειδή πρέπει να φροντίζουν κάποιον. Και το χειρότερο είναι πως οι επιχειρήσεις δεν θέλουν τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Μολονότι η νομοθεσία απαγορεύει τις διακρίσεις κατά ανθρώπων ηλικίας άνω των 40 ετών, στην πραγματικότητα είναι η συνήθης πρακτική στην αγορά εργασίας. Το περασμένο έτος δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα της αμερικανικής Εταιρείας Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων, που φέρει το 30% των εργαζομένων να δηλώνει ότι έχει υποστεί διακρίσεις εξαιτίας της ηλικίας του. Σχολιάζοντας σχετικά η Εμιλι Ντίκενς, στέλεχος της SHRM για κυβερνητικά ζητήματα, αναφέρει ότι «είναι σαφώς κακό αυτό, καθώς υπάρχουν τόσο πολλές κενές θέσεις εργασίας που πρέπει να καλύψουμε».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στις ΗΠΑ υπάρχουν 8,5 εκατ. κενές θέσεις εργασίας και μόνο 6,5 εκατ. άνεργοι που αναζητούν εργασία. Οι ελλείψεις προσωπικού πλήττουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως ο τομέας της υγείας, της φιλοξενίας και των υπηρεσιών, ενώ στην κορυφή των περισσότερων κενών θέσεων βρίσκονται τα λογιστήρια. Και όμως πολλές εταιρείες αρνούνται να καλύψουν τα κενά τους με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Και δεν είναι λίγες εκείνες που εξαιτίας αυτών των διακρίσεων έχουν γνωρίσει αρνητική δημοσιότητα και έχουν δεχθεί πιέσεις. Σχετική έρευνα της ProPublica από το 2018 έφερε στο φως πρόγραμμα της ΙΒΜ που βρισκόταν σε ισχύ από το 2013 και προέβλεπε την απόλυση όσων υπαλλήλων της ήταν άνω των 40 και την αντικατάστασή τους με άτομα κάτω των 40 ετών. Και το περασμένο έτος επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,4 εκατ. δολ. στη φαρμακευτική Lilly για αντίστοιχο πρόγραμμά της που έδινε κίνητρα στους υπευθύνους για να προσλαμβάνουν άτομα κάτω των 40 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT