Κεφαλαιοποίηση 3,3 τρισ. δολ. για Nvidia

Είναι πλέον η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, εκθρονίζοντας τη Microsoft

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Η Nvidia είναι πλέον η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, εκθρονίζοντας το «βαρύ πυροβολικό» της τεχνολογίας Microsoft, καθώς οι επεξεργαστές με την υπογραφή της διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στον αγώνα κυριαρχίας στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι μετοχές της κατασκευάστριας ημιαγωγών σημείωσαν άνοδο 3,5% στα 135,58 δολάρια, εκτοξεύοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 3,34 τρισ. δολάρια, και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες αφότου ξεπέρασε τη Μicrosoft. Η μετεωρική άνοδος της εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια πυροδοτήθηκε από την κυριαρχία της σε αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν «νέο χρυσό ή πετρέλαιο στον τομέα της τεχνολογίας» – τα τσιπ δηλαδή που χρειάζονται για την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μόλις οκτώ χρόνια η μετοχή της Nvidia άξιζε λιγότερο από το 1% της τρέχουσας τιμής της. Οσο για τους δύο παραδοσιακούς κολοσσούς που έχει πλέον εκθρονίσει, η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft είναι 3,32 τρισ. δολάρια καθώς οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 0,45%, ενώ η μετοχή της Apple διολίσθησε πάνω από 1%, με την αξία της να αγγίζει τα 3,28 τρισ. δολάρια.

Η εντυπωσιακή πορεία της Nvidia τον περασμένο χρόνο είναι χαρακτηριστική της γενικευμένης φρενίτιδας που επικρατεί στη Wall Street και έχει να κάνει με την αισιοδοξία των επενδυτών για την αναδυόμενη τεχνολογία AI. Κι ενώ το ράλι της Nvidia ανέβασε τον S&P 500 και τον Nasdaq σε υψηλά ρεκόρ, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι το κλίμα θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν εμφανιστούν σημάδια επιβράδυνσης των δαπανών για την τεχνολογία, παραπέμποντας στη «φούσκα» της τεχνολογίας της δεκαετίας του ’90.

Μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση στην Κοπεγχάγη, ο παγκόσμιος επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης για τις τηλεπικοινωνίες της Nvidia, Κρις Πένροουζ, προέβλεψε περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο και απέρριψε τα απαισιόδοξα σενάρια. «Το ταξίδι της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης μεταμορφώνει πραγματικά τις επιχειρήσεις και τις τηλεπικοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Και είμαστε μόνο στην αρχή», τόνισε. Οι αναλυτές της Wedbush Securities συμφώνησαν. «Πιστεύουμε ότι τον επόμενο χρόνο το διακύβευμα θα είναι τα 4 τρισ. δολάρια στην τεχνολογία και η μάχη θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο μεταξύ της Nvidia, της Apple και της Microsoft», ανέφερε σε σημείωμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Nvidia είναι επίσης μακράν η πιο εμπορική εταιρεία στη Wall Street, με ημερήσιο τζίρο πρόσφατα κατά μέσον όρο 50 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με περίπου 10 δισ. δολάρια η καθεμιά για την Apple, τη Microsoft και την Tesla, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Ο κολοσσός αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 16% του συνόλου των συναλλαγών στις εταιρείες του S&P 500. Η άνοδος του τεχνολογικού γίγαντα αντικατοπτρίζεται στο όλο και πιο υψηλό προφίλ του αφεντικού του, Τζένσεν Χουάνγκ.

Ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αποκάλεσε μάλιστα τον 61χρονο ηλεκτρολόγο μηχανικό –γνωστό για το δερμάτινο τζάκετ με την υπογραφή του– «Τέιλορ Σουίφτ της τεχνολογίας» για τη διασημότητα που έχει αποκτήσει. Εγινε πολύ γνωστός εν μέρει χάρη στη δημοτικότητά του στην πατρίδα του, την Ταϊβάν, όπου οι θαυμαστές του τον αντιμετωπίζουν ως ροκ σταρ – ποζάροντας για φωτογραφίες και μάλιστα ζητώντας του να τους υπογράψει αυτόγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT