H κινεζική εμπορική κατασκοπεία απειλεί άμεσα τη Σίλικον Βάλεϊ

H κινεζική εμπορική κατασκοπεία απειλεί άμεσα τη Σίλικον Βάλεϊ

Προσοχή σε προσλήψεις και συστήματα ασφαλείας συστήνουν οι Αρχές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Οι «γίγαντες» της Σίλικον Βάλεϊ θωρακίζονται απέναντι στην απειλή της κινεζικής κατασκοπείας. Κολοσσοί τεχνολογίας, όπως η Google, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλού προφίλ, όπως η OpenAI, εντείνουν τους ελέγχους στο προσωπικό τους και επιχειρούν να βελτιώσουν τις πρακτικές ασφαλείας, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι σημαίνουν συναγερμό για τη βιομηχανική κατασκοπεία από τον Κόκκινο Δράκο, που φέρεται να χρησιμοποιεί εργαζομένους για να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα πνευματικής ιδιοκτησίας και αρχεία εταιρειών.

Eταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, όπως η Sequoia Capital, η οποία χρηματοδοτεί δεκάδες startups, μεταξύ των οποίων η xAI του Ελον Μασκ, καλούν επίσης ορισμένες εταιρείες χαρτοφυλακίου να αυστηροποιήσουν τον έλεγχο στο προσωπικό που προσλαμβάνουν, μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών στοχεύουν προγραμματιστές τεχνολογίας των ΗΠΑ, γράφουν οι Financial Times.

Ο Αλεξ Καρπ, διευθύνων σύμβουλος της Palantir, εταιρείας που διαθέτει συμβόλαια ύψους 53 δισ. δολαρίων με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ότι η κινεζική κατασκοπεία σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας αποτελεί «τεράστιο πρόβλημα», ιδίως για τους παραγωγούς εταιρικού λογισμικού, μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και οπλικών συστημάτων. «Εχουμε έξυπνους αντιπάλους. Οι εχθροί μας είναι αρχαίοι πολιτισμοί που παλεύουν για την επιβίωσή τους, όχι μόνο τώρα αλλά για τα επόμενα χίλια χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Οι υποθέσεις εμπορικής κατασκοπείας από την πλευρά του Πεκίνου φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις για την κινεζική κατασκοπεία τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται σε έναν αυξανόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν ελέγχους εξαγωγών για να καταστήσουν πιο δύσκολο για την Κίνα να αποκτήσει και να αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής, μεταξύ άλλων στην τεχνητή νοημοσύνη και τα προηγμένα τσιπ. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και ανησυχίες για την αύξηση της ξενοφοβίας στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζομένων ασιατικής καταγωγής.

Οι υποθέσεις κινεζικής κατασκοπείας φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν οι F.T. Τον Μάρτιο, εισαγγελείς στις ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε πρώην μηχανικό λογισμικού της Google, ο οποίος φέρεται να έκλεψε εμπορικά μυστικά τεχνητής νοημοσύνης, ενώ συνεργαζόταν κρυφά με δύο κινεζικές εταιρείες. Στο ίδιο μήκος κύματος οι Tesla, Micron και Motorola έχουν υποστεί «κατάφωρη» κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Για να απαντήσουν στην αυξανόμενη ανάγκη για ασφάλεια, δημιουργήθηκαν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν στρατηγικές πληροφορίες σε επιχειρήσεις. Η Strider Technologies, η οποία ιδρύθηκε το 2019 στη Γιούτα, παρέχει ένα εργαλείο ανάλυσης δεδομένων σε εταιρείες με στόχο την αποτροπή της στόχευσης υπαλλήλων από ξένα κράτη. Ο διευθύνων σύμβουλος Γκρεγκ Λεβέσκ δήλωσε ότι η Strider διαπίστωσε αύξηση στην υιοθέτηση των εργαλείων της από νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η κβαντική πληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη και η συνθετική βιολογία, «που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας αγορών χωρών όπως η Κίνα».

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ΑΙ για τη συλλογή δεδομένων, παρακολουθώντας εκατοντάδες κινεζικά «σχέδια ταλέντων», τα οποία φέρεται να στρατολογούν ξένους επιστήμονες και καθηγητές, παρέχοντάς τους κίνητρα να κλέψουν τεχνολογίες για να προωθήσουν τους στρατιωτικούς και οικονομικούς στόχους της Κίνας. Εάν ένα άτομο έχει επισημανθεί από το σύστημα της Strider, οι εταιρείες εφαρμόζουν πρόσθετο έλεγχο – λόγου χάρη στην οικογένεια ή τους οικονομικούς δεσμούς του στο εξωτερικό, καθώς και στο ιστορικό ταξιδιού του σε χώρες όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στρατολογήσει ξένους υπηκόους. «Το βλέπουμε αυτό στο Fortune 500. Ολες οι εταιρείες γίνονται στόχοι. Υπάρχει μια γεωπολιτική μάχη σε εξέλιξη και η βιομηχανία είναι στην πρώτη γραμμή», καταλήγει ο Λεβέσκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT