Περισσότερος χρόνος για τη ΛΑΡΚΟ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Χώρο και χρόνο στον Ειδικό Διαχειριστή για να διευθετήσει με μεγαλύτερη ευελιξία μια σειρά από ζητήματα που απορρέουν από την οριστική παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ παρέχει η τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Η τροπολογία δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον Ειδικό Διαχειριστή να ρυθμίσει το ζήτημα της λειτουργίας των ιατρείων στους χώρους της ΛΑΡΚΟ, την κάλυψη ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας για αναγκαίες θεραπείες, καθώς και τη διαμονή των πρώην εργαζομένων στους οικισμούς της εταιρείας. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στον Ειδικό Διαχειριστή να μεταβιβάσει την επιχείρηση σε κατάσταση παύσης λειτουργίας, ζήτημα που άναψε πάλι «κόκκινο» στην πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο. Το δικαστήριο με απόφασή του παρέτεινε την προσωρινή διαταγή με την οποία οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι την έκδοση οριστικής εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Επιτεύχθηκε ο σκοπός των εκλογών στον ΣΕΒ  

«Ο ουσιαστικός σκοπός επιτεύχθηκε, με τη διεξαγωγή εκλογών για πρώτη φορά στα 117 χρόνια από την ίδρυση του φορέα. Δημιουργήθηκε μια παρακαταθήκη για κάθε επιχειρηματία που θα θελήσει να διεκδικήσει συμμετοχή στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Πλέον είναι ευθύνη όλων η ενεργός συμμετοχή στην καθημερινότητα του φορέα. Ετσι θα κάνουμε το “μαζί” πράξη». Με αυτή τη δήλωση έκλεισε η κ. Ιουλία Τσέτη το κεφάλαιο που άνοιξε η ίδια με την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Συνδέσμου, την επομένη των εκλογών.   

Η αδιαφορία εγκυμονεί κινδύνους 

Ενώ έχει περάσει 1,5 χρόνος από το δυστύχημα στα Τέμπη και ενώ, έκτοτε, θα περίμενε κανείς να πρυτανεύσει η σοβαρότητα με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, τελικά αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει ενιαία γραμμή από όλους τους εμπλεκομένους. Ακόμη στον σιδηρόδρομο ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Χθες έγινε γνωστό πως οι μηχανοδηγοί της εταιρείας έκαναν εξώδικο προς την Hellenic Train αλλά και τον ΟΣΕ λέγοντας πως η αδιαφορία για την ασφάλεια εγκυμονεί κινδύνους για νέο δυστύχημα.

Η ακρίβεια αφορά όλους μας… 

«Η αποκλιμάκωση των τιμών είναι συνολική υπόθεση και αφορά το σύνολο της κυβέρνησης. Δική μας δουλειά είναι η ένταση του ελέγχου για την εφαρμογή της νομιμότητας». Με αυτά τα λόγια κατά τη χθεσινή, πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επιχείρησε να δώσει το στίγμα του, αλλά ενδεχομένως και να προλάβει πιθανή επίρριψη ευθυνών αποκλειστικά στο υπουργείο Ανάπτυξης στο ενδεχόμενο μη αποτελεσματικής καταπολέμησης της ακρίβειας. Δεν παρέλειψε να προσθέσει, για παράδειγμα, ότι «οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι δική μου αρμοδιότητα».    

Η αλλαγή «πίστας» του Χρηματιστηρίου    

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών, η οποία συγκεντρώνει ελληνικό ενδιαφέρον. Αν και δεν αναμένεται ο οίκος να προχωρήσει σε αλλαγή της ταξινόμησης του Χ.Α. και στην αναβάθμισή του στις ανεπτυγμένες αγορές από τις αναδυόμενες στις οποίες υποβαθμίστηκε το 2013, ωστόσο έχει ενδιαφέρον εάν τελικά θα θέσει το Χ.Α. στην περίφημη «λίστα παρακολούθησης» για αναβάθμιση (watch list). Αυτό είναι και το πρώτο βήμα πριν από την αναβάθμιση. Συνήθως χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 12 μήνες από αυτό το βήμα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την επίσημη αλλαγή «πίστας». Εάν χαθεί η «ευκαιρία» του MSCI, τον Σεπτέμβριο έχουμε την αντίστοιχη ετήσια ανασκόπηση της ταξινόμησης χωρών του οίκου FTSE. Ωστόσο, πιο πιθανή είναι μια κίνηση-έκπληξη από τον S&P Dow Jones Indices, o οποίος έχει θέσει από τον Ιούλιο του 2023 την Ελλάδα στη watch list του 2024 για αναβάθμιση φέτος.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT