Κίνα: «Πρωτοφανείς» οι απαιτήσεις πληροφοριών από την Ε.Ε. για τα ηλεκτρικά οχήματα

Κίνα: «Πρωτοφανείς» οι απαιτήσεις πληροφοριών από την Ε.Ε. για τα ηλεκτρικά οχήματα

Εντονη διαμαρτυρία του υπουργείο Εμπορίου στο Πεκίνο για τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις

1' 25" χρόνος ανάγνωσης

Ο τύπος, το εύρος και η ποσότητα των πληροφοριών που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση από το Πεκίνο σχετικά με την έρευνα για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EV) ήταν «άνευ προηγουμένου», δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Οι κινεζικές εταιρείες ήταν «πολύ σοκαρισμένες και απογοητευμένες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χε Γιαντόνγκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η κίνηση της Ε.Ε. «στερείται νομικής βάσης και βλάπτει την παγκόσμια πράσινη μετάβαση και την ανοιχτή συνεργασία», είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των εταιρειών της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα. 

Οι Βρυξέλλες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να περιορίσουν την ταχύτατη διείσδυση των κινεζικών EV στις ευρωπαϊκές αγορές, οι ειδικοί ωστόσο προβλέπουν ότι το Πεκίνο θα ανταποδώσει με αντίμετρα που θα μπορούσαν να πλήξουν μια σειρά από ευρωπαϊκές εξαγωγές στη χώρα, από το κονιάκ έως τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τον περασμένο Οκτώβριο λοιπόν ξεκίνησε έρευνα για τις κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας στην κατασκευή ΕV, έπειτα από υποψίες ότι πλημμυρίζει την Ε.Ε. με φθηνότερα EV λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και της μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης.

Είναι μία από τις πολλές έρευνες που διεξάγει η Ε.Ε. για τις κρατικές επιδοτήσεις του Πεκίνου σε τομείς όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, οι αντλίες θερμότητας και οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ενεργειακό τομέα, υποτιμούν την Ε.Ε. κατά 50%.

Σε περίπτωση που η έρευνα της Ε.Ε. καταλήξει στο αναμενόμενο συμπέρασμα, ότι δηλαδή οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν κερδίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το Πεκίνο θα λάβει επίσημη προειδοποίηση και θα έχει διορία τεσσάρων εβδομάδων για να παρουσιάσει στοιχεία που θα διαψεύδουν την ευρωπαϊκή υπόθεση.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT