Παθητική η γαλλική ελίτ έναντι της Λεπέν

Παθητική η γαλλική ελίτ έναντι της Λεπέν

Οι επιχειρηματίες αποφεύγουν να πάρουν θέση, αν και η Εθνική Συσπείρωση δεν διάκειται φιλικά προς τις επιχειρήσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Η Μαρίν Λεπέν, όταν προ διετίας ήταν υποψήφια για τη γαλλική προεδρία, κυκλοφόρησε όχι λιγότερα από 16 θεματικά φυλλάδια για να περιγράψει λεπτομερώς τα σχέδιά της. Είχαν καλύψει τομείς όπως η μετανάστευση, η γεωργία, η εκπαίδευση και η υγεία, καθώς και η προστασία των ζώων. Κανένα φυλλάδιο δεν αφορούσε την οικονομία ή τις επιχειρήσεις. Οι επικεφαλής των γαλλικών εταιρειών και οι κλαδικές ενώσεις τους δεν φαίνεται να ανησυχούν πολύ για αυτό. Αποσιωπούν την προοπτική ότι το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, η Εθνική Συσπείρωση, μπορεί να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης της χώρας μετά την εκλογική αναμέτρηση των δύο γύρων στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Εάν όντως συμβεί αυτό, μπορεί να μετανιώσουν για την επαίσχυντη σιωπή τους. Ομολογουμένως κανείς δεν θέλει να προσβάλει προληπτικά έναν υπουργό Οικονομικών ή Βιομηχανίας. Και με την Ακροδεξιά να συγκεντρώνει το 32% των ψήφων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, αλλά και να ενισχύεται περαιτέρω στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των γαλλικών επιχειρήσεων ανησυχούν μήπως παίρνοντας θέση ενάντια στις πολιτικές της Λεπέν αναστάτωναν ορισμένους από τους υπαλλήλους τους. Επιπλέον, μια δημόσια τοποθέτηση των «αφεντικών», όπως τους αποκαλούν με κάποια συγκατάβαση οι Γάλλοι, ίσως και να αποτύχει. Για να είμαστε δίκαιοι, ο πρόεδρος του συνδέσμου γαλλικών βιομηχανιών (MEDEF) επέκρινε τα προγράμματα τόσο της Ακροδεξιάς όσο και της ακραίας Αριστεράς.

Καμία σημαίνουσα επιχειρηματική προσωπικότητα δεν έχει εκφράσει προς το παρόν την υποστήριξή της προς τη Λεπέν, όπως, λόγου χάριν, έχουν πράξει σε διαφορετικό βαθμό οι χρηματοδότες των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο Στιβ Σβάρτσμαν ή ο Μπιλ Ακμαν τάσσονται υπέρ του Τραμπ, λόγου χάριν.

Οι εφημερίδες, οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ελέγχονται από τον Βενσάν Μπολορέ, τον κύριο μέτοχο του ομίλου μέσων ενημέρωσης Vivendi, προωθούν ενεργά την ιδέα μιας κοινής πλατφόρμας μεταξύ της Εθνικής Συσπείρωσης και των κυρίαρχων συντηρητικών δυνάμεων. Ο ίδιος ο Μπολορέ δεν τοποθετείται. Ο επίδοξος πρωθυπουργός Ζορντάν Μπαρντελά, προστατευόμενος της Λεπέν, έχει επίσης αρχίσει να διαπιστώνει τη γενικευμένη ανησυχία για τα δημοσιονομικά σχέδια του κόμματός του. Εχει ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει ορισμένα δαπανηρά μέτρα, όπως η ανάκληση της πρόσφατης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν, και θα διατάξει πρώτα έλεγχο των δημοσιονομικών της Γαλλίας. Ωστόσο, το πρόγραμμα του κόμματός του δεν διάκειται φιλικά προς τις επιχειρήσεις και δεν προβλέπει σημαντικές φορολογικές περικοπές για τις εταιρείες ή τους πλουσίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT