Ακριβότερη χώρα στα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρώπη η Ελλάδα

Ακριβότερη χώρα στα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρώπη η Ελλάδα

Στα τρόφιμα η χώρα μας ήταν κατά 5,7% πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ στα γαλακτοκομικά οι τιμές ήταν κατά 38% υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

To ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ενωση πλήρωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά το 2023, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία για το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που δημοσίευσε χθες η Eurostat στην Ελλάδα παρατηρούνται οι υψηλότερες τιμές στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυριών-αυγών, κατά 38% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Για τον προσδιορισμό του επιπέδου τιμών έχει ληφθεί υπόψη από τη Eurostat και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε κάθε χώρα.

Πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο βρίσκονται οι τιμές και σε άλλα βασικά τρόφιμα, όπως τα έλαια-λίπη, το ψωμί και τα δημητριακά, ενώ λόγω της πολύ υψηλής φορολογίας που επιβλήθηκε ήδη από την εποχή της οικονομικής κρίσης, οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά είναι κατά 51% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Από την άλλη, η Ελλάδα είναι χώρα όπου τα τσιγάρα και εν γένει τα προϊόντα καπνού πωλούνται σε σχετικά χαμηλές τιμές, κατά 27,10% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27. Πέρα, βεβαίως, από τα τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά είδη, η Ελλάδα παραμένει –διαχρονικά– μία από τις ακριβότερες χώρες στις τηλεπικοινωνίες, αλλά από την άλλη με χαμηλότερες τιμές στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Το τελευταίο, βεβαίως, σχετίζεται και με το πώς είναι δομημένα τα δημόσια συστήματα υγείας και εκπαίδευσης σε κάθε χώρα της Ε.Ε., καθώς και τα ασφαλιστικά συστήματα.

Πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο βρίσκονται οι τιμές και σε άλλα βασικά τρόφιμα, όπως τα έλαια-λίπη, το ψωμί και τα δημητριακά.

Συνολικά το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα υπολείπεται αυτό του μέσου κοινοτικού όρου, καθώς βρίσκεται στο 87,2% αυτού ή κατά 12,8% κάτω από αυτόν. Στα τρόφιμα, ωστόσο, η Ελλάδα έχει σχετικά υψηλές τιμές –κάτι που συνέβαινε και προ πληθωριστικής κρίσης– με τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ετσι, το 2023, οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών βρίσκονταν 5,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι τιμές στην κατηγορία των γαλακτοκομικών ήταν 38% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27 με την Ελλάδα να φιγουράρει στη σχετική κατάταξη της Eurostat ως η πιο ακριβή χώρα. Στα έλαια-λίπη η Ελλάδα είναι η τέταρτη ακριβότερη χώρα με τις τιμές να διαμορφώνονται σε επίπεδα 26,3% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Ακριβότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.-27 πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα το ψωμί. Σε επίπεδα κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου διαμορφώθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα το 2023 στο κρέας (κατά 6,3%) και στα φρούτα-λαχανικά (14,10%).

Οι τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ήταν στην Ελλάδα κατά 48,6% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με τη χώρα μας να κατατάσσεται ως η δεύτερη ακριβότερη μετά το Βέλγιο. Από την άλλη, οι τιμές των υπηρεσιών μεταφορών είναι χαμηλότερες κατά 14,7% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, μόνον που εν προκειμένω το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο εξυπηρέτησης.

Η εστίαση και τα καταλύματα παραμένουν συγκριτικά φθηνότερα, ενώ το 2023 και οι τιμές στην ενέργεια ήταν φθηνότερες, κατά 7% σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT