Εκτακτος φόρος 300 εκατ. ευρώ στα διυλιστήρια – Τα 250 εκατ. επίδομα σε συνταξιούχους

Εκτακτος φόρος 300 εκατ. ευρώ στα διυλιστήρια – Τα 250 εκατ. επίδομα σε συνταξιούχους

Σε επίδομα που θα δοθεί τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα διατεθούν τα 250 από τα 300 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το κράτος από την έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης

3' 37" χρόνος ανάγνωσης

Η ακρίβεια αλλά και οι αυξημένες τιμές στον καφέ (στις διεθνείς τιμές) ανάγκασαν την κυβέρνηση όχι απλώς να παρατείνει τους μειωμένους στο 13% συντελεστές ΦΠΑ, αλλά και να τους μονιμοποιήσει. Παράλληλα, με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αποφασίσθηκε η επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του προηγούμενου φορολογικού έτους από τα οποία υπολογίζει να εισπράξει περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι και το περυσινό έτος είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, από τα οποία εισήλθαν στον κρατικό κορβανά περί τα 340 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη (Real fm), «θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη απόφαση γιατί πράγματι τα διυλιστήριά μας έβγαλαν πολύ υψηλά κέρδη σε σχέση με τα ιστορικά τους κέρδη ως αποτέλεσμα αλλαγών που έγιναν στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών… Κι επειδή θα ακούσουμε διάφορα επιχειρήματα από την αντιπολίτευση που ισχυριζόταν ότι πρέπει να επιβάλουμε φόρο 90%, θέλαμε μια δίκαιη φορολόγηση και των υπερκερδών των επιχειρήσεων. Δεν δημεύουμε την περιουσία των επιχειρήσεων ούτε τιμωρούμε την υγιή επιχειρηματικότητα».

Σημειώνεται ότι η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιρειών του φορολογικού έτους 2024.

Παράλληλα, μονιμοποιείται ο χαμηλός ΦΠΑ 13% σε ταξί και στον καφέ όταν πρόκειται για παράδοση (take away ή delivery).

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων τον Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από τη νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ποσό θα κατευθυνθεί σε συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και σε άλλες ευάλωτες ομάδες. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) ξεκινούν την άσκηση προκειμένου να γνωρίζουν πόσοι είναι οι συνταξιούχοι που δεν θα έχουν αύξηση των αποδοχών τους από 1/1/2025 λόγω προσωπικής διαφοράς. Μόλις καταγραφεί ο αριθμός των δικαιούχων, το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει ποιες άλλες ευάλωτες ομάδες μπορούν να προστεθούν στο επίδομα που θα έχει τη μορφή κοινωνικού μερίσματος με την καταβολή του κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Από τα 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το επίδομα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μειωμένοι συντελεστές

Μονιμοποιούνται από 1ης Ιουλίου οι μειωμένοι συντελεστές στα ταξί (από το 24% στο 13%) και στον καφέ όταν πρόκειται για παράδοση και όχι για τις περιπτώσεις που ο καφές σερβίρεται στο κατάστημα, με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 110 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. τον χρόνο, και επανέρχεται στο 24% μόνο στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. τον χρόνο.

Σε δήλωση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε: «Καθώς η εικόνα επί των λογιστικών κερδών των εταιρειών διύλισης και για το έτος 2023 έχει αποκρυσταλλωθεί, είναι εμφανές ότι αυτά εάν και μερικώς μειωμένα σε σχέση με το έτος 2022 παραμένουν σε αισθητώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, σηματοδοτώντας την ύπαρξη πλεοναζόντων κερδών. Συνεπώς η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε το 2022, επιβάλλεται και το 2023, όπως επιτρέπει ο Κανονισμός 2022/1854 της Ε.Ε. που εκδόθηκε με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της.

Τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ανάγκες των συνταξιούχων, αλλά και για την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων. Επιπλέον, μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα ταξί και στην παράδοση του καφέ με τη μορφή take away και delivery. Η κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της Ε.Ε. δοκιμάζονται».

Σημειώνεται ότι από 1/1/2024 μονιμοποιήθηκαν οι μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας όπως στις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία με ετήσιο κόστος 305 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT