Στα 10 δισ. δολάρια φθάνει η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups

Στα 10 δισ. δολάρια φθάνει η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups

Το οικοσύστημα των startups, παρά τους κλυδωνισμούς των δύο προηγούμενων ετών, εξακολουθεί να κινείται σε ανοδική πορεία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Mε την κεφαλαιοποίηση των startups να ανέρχεται σήμερα περίπου στα 8-10 δισ. δολ., από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που ήταν πριν από μία οκταετία, το οικοσύστημα των startups, παρά τους κλυδωνισμούς των δύο προηγούμενων ετών, εξακολουθεί να κινείται σε ανοδική πορεία. Ερευνα του βρετανικού μέσου Sifted «Greeking out 2.0» με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Endeavor Greece, σχετικά με την εξέλιξη του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, κάνει λόγο μεταξύ άλλων και για τις εξαγορές ελληνικών συμφερόντων startups από ξένους ομίλους.

Ετσι, από το 2021 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί exits (εξαγορές) startups ελληνικού DNA που ξεπερνούν σε αξία τα 800 εκατ. δολ. (χωρίς τον υπολογισμό του deal της BETA CAE ύψους 1,2 δισ. δολ. το 2024). Μολονότι κάποιες από αυτές αποδείχθηκαν επιτυχημένες, υπάρχουν και περιπτώσεις εταιρειών που απορροφήθηκαν από άλλες μεγάλες εταιρείες, χωρίς ωστόσο τελικά να δημιουργήσουν κάποια προστιθέμενη αξία στο εγχώριο οικοσύστημα.

Ετσι, το 2021 καταγράφηκαν –σύμφωνα με την έρευνα– έξι εξαγορές, το ύψος των οποίων συνολικά ανήλθε στα 200 εκατ. δολ., ενώ το επόμενο έτος πραγματοποιήθηκαν σχεδόν διπλάσιες εξαγορές, ήτοι 17, συνολικού ύψους 300 εκατ. δολ. Πάντως, το 2022 αποτέλεσε δύσκολο έτος για τις εταιρείες, καθώς λόγω του δυσχερούς επενδυτικού περιβάλλοντος ο κλάδος της τεχνολογίας υπέστη διόρθωση προς τα κάτω. Ετσι, αρκετοί επενδυτές επαναξιολόγησαν τις θέσεις τους σε πολλές εταιρείες τεχνολογίας, των οποίων η αποτίμηση εξαρτάται συχνά από τις προσδοκίες για μελλοντική χρηματοδότησή τους. Βασικό χαρακτηριστικό των startups που εξαγοράστηκαν; Ανήκουν σε Ελληνες ιδρυτές και οι περισσότερες έχουν παρουσία στη χώρα.

Το 2022 πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, η εξαγορά της Pollfish –εταιρεία με παρουσία στην Ελλάδα η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της έρευνας αγοράς– από την αμερικανική Prodege, αλλά και της πατρινής εταιρείας Accusonus από τη Μeta. Το 2023, όπως προκύπτει και από στοιχεία της Endeavor Greece, καταγράφηκαν 10 εξαγορές, η αξία των οποίων ανήλθε επίσης συνολικά στα 300 εκατ. δολ. ενώ μέχρι στιγμής το 2024 έχουν πραγματοποιηθεί δύο εξαγορές, στις οποίες υπολογίζεται και απορρόφηση της Beta CAE, εταιρείας με ελληνικές ρίζες, από την εισηγμένη στο Nasdaq Cadence Design Systems, έναντι 1,2 δισ. δολ. Επίσης, στη λίστα βρίσκεται και η InAccel, που περιήλθε στον έλεγχο της Ιntel, συναλλαγή της οποίας το τίμημα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, το 2020 είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλα exits, με πιο χαρακτηριστική την εξαγορά της Instashop από την Delivery Hero έναντι 360 εκατ. δολ. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο online delivery ειδών σούπερ μάρκετ, είδε τα μεγέθη της να ενισχύονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, πρόσφατα έβαλε λουκέτο στην εν Ελλάδι δραστηριότητά της, δεδομένου ότι το μοντέλο λειτουργίας για τη διασφάλιση της ταχύτητας στις παραδόσεις ήταν ακριβό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT