Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή περνάει στη Masdar του Αμπου Ντάμπι

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή περνάει στη Masdar του Αμπου Ντάμπι

Η συνολική αξία της συμφωνίας διαμορφώνεται σε 3,2 δισ. ευρώ

6' 24" χρόνος ανάγνωσης

Στον όμιλο Masdar του Αμπου Ντάμπι περνάει και επίσημα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σε μια συμφωνία που αποτιμά την ελληνική εισηγμένη στο ύψος των 2,4 δισ. ευρώ. Μαζί και με την ανάληψη των υποχρεώσεων της εταιρείας, ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ, η συνολική αξία της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών διαμορφώνεται σε 3,2 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή στον χώρο της ενέργειας που έχει πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες συνολικά. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χθες και τους επιμέρους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση η Masdar πρόκειται να αποκτήσει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση και στους υπόλοιπους μετόχους, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της παρουσίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το τίμημα της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 20 ευρώ/μετοχή, που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό (πολλαπλασιαστής 16 φορές τα ετήσια λειτουργικά κέρδη, έναντι 10-11 που είναι το αντίστοιχο μέγεθος για εταιρείες ενέργειας στο εξωτερικό). Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι αυτό έγινε λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους που απολαμβάνει το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της εταιρείας, αλλά και εξαιτίας του εξασφαλισμένου όγκου νέων έργων, που έχει ωριμάσει επενδυτικά και αδειοδοτικά η εισηγμένη.

Υπενθυμίζεται ότι το 53,63% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Α.Ε. ελέγχεται από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (36,59%), τον ίδιο τον κ. Γ. Περιστέρη (11,06%) και την Atale Enterprises (5,98%), συμφερόντων του κ. Ευάγγ. Μαρινάκη. Αυτό σημαίνει ότι από την πώληση των μετοχών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εισπράξει 880 εκατ. ευρώ, ο κ. Γ. Περιστέρης 265 εκατ. ευρώ και η Atale Enterprises 143 εκατ. ευρώ. Η συγκέντρωση των υπολοίπων μετοχών έως το 67% θα γίνει μέσω της πώλησης προς τη Masdar μετοχών που σήμερα κατέχουν στελέχη της διοίκησης, όπως ο διευθύνων σύμβουλος κ. Εμμ. Μαραγκουδάκης.

Το τίμημα της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 20 ευρώ/μετοχή, που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους, εφόσον ασφαλώς εξασφαλιστούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού. Μιλώντας χθες, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ο κ. Περιστέρης προχώρησε σε απολογισμό της αναπτυξιακής πορείας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, σημειώνοντας παράλληλα ότι ένας βασικός λόγος που προτιμήθηκε η Masdar ήταν το ότι δραστηριοποιείται στρατηγικά στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή περνάει στη Masdar του Αμπου Ντάμπι-1
Εως το 2030 το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αναμένεται να αγγίξει τα 6 GW, μέσω της υλοποίησης ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους άνω των 4-5 δισ. ευρώ, με έμφαση σε τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η συμφωνία αυτή δεν γίνεται με ένα επενδυτικό fund, το οποίο εξ ορισμού έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αποεπένδυσης. Αντιθέτως, γίνεται με μία εταιρεία η οποία έχει στόχευση την ενίσχυση της παρουσίας της στον τομέα των έργων ΑΠΕ, η οποία θα παραμείνει στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ώστε να αποτελέσει την πλατφόρμα της για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή, επενδύοντας αρκετά δισ. ευρώ».

Ο κ. Περιστέρης, όπως και ο κ. Μαραγκουδάκης, έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν στη διοίκηση του ομίλου και το προσεχές διάστημα, ενώ ειδικά ο πρώτος έχει δεσμευθεί απέναντι στη Masdar για τη διατήρηση της ιδιότητας του προέδρου της εταιρείας για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια. Εως το 2030 το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αναμένεται να αγγίξει τα 6 GW, μέσω της υλοποίησης ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους άνω των 4-5 δισ. ευρώ, με έμφαση σε τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Σε πλήρη ανάπτυξη η εταιρεία θα αποφέρει ετήσια λειτουργικά κέρδη ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Ο ελληνικός όμιλος δεν αποχωρεί πλήρως από την πράσινη ενέργεια

Σημαντικά πολεμοφόδια προσφέρει στο οπλοστάσιο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη Masdar από το Αμπου Ντάμπι. Εκτός από την άμεση ρευστότητα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιμέρους λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν πρόκειται να απεμπολήσει πλήρως την παρουσία της στον χώρο της πράσινης ενέργειας.

Οπως έγινε γνωστό, η εταιρεία έχει διατηρήσει δικαίωμα να αγοράσει ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, υπεράκτια αιολικά και αντλησιοταμίευσης), συνολικής ισχύος περίπου 3 GW. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι πρόθεση της εισηγμένης είναι να ασκήσει το δικαίωμά της αυτό, κάτι που σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει παρουσία στο χαρτοφυλάκιο των έργων νέας γενιάς που θα αναπτύξει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπό τον έλεγχο της Masdar. Παράλληλα, η Masdar μπορεί να πουλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 50% του έργου της Αμφιλοχίας (αποθήκευση ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης) εντός διαστήματος εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Για όλες αυτές τις αγοραπωλησίες έχει προσυμφωνηθεί και το αντίστοιχο τίμημα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή περνάει στη Masdar του Αμπου Ντάμπι-2

Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό της και τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν θα μεταβιβαστεί στη Masdar. Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου και της Πελοποννήσου θα παραμείνουν υπό την «ομπρέλα» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς κρίθηκε ότι εξυπηρετούν τη στρατηγική στόχευση για τη δημιουργία ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων. Οπως αναφέρει η εισηγμένη, τα επόμενα χρόνια πρόκειται να δημοπρατηθούν έργα απορριμμάτων που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να διεκδικήσει, ώστε να ενισχύσει κι άλλο το χαρτοφυλάκιο των έργων της.

Θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό του και τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν μεταβιβάζεται στους Αραβες.

Από οικονομικής πλευράς, μαζί με την άμεση «ένεση» ρευστότητας ύψους σχεδόν 900 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αποκτήσει πλέον συνολική επενδυτική ισχύ άνω των 3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, τα αναμενόμενα μερίσματα από τα εν λειτουργία έργα παραχώρησης κι από όσα θα τεθούν σε λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια (π.χ. αεροδρόμιο Καστέλι στο Ηράκλειο Κρήτης), αλλά και τα ήδη εξασφαλισμένα περιθώρια πρόσθετης δανειακής μόχλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αφαιρέσει από τον ισολογισμό της συνολικό δανεισμό ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που αφορούσε γραμμές χρηματοδότησης του εντατικού επενδυτικού πλάνου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειάκής. Ετσι, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου θα μηδενιστεί, μια και το σύνολο του υπολοίπου δανεισμού θα αφορά χρηματοδοτήσεις παραχωρήσεων (κυρίως αυτοκινητοδρόμων) χωρίς αναγωγή στη μητρική, δηλαδή έργων που εξυπηρετούν τα δάνειά τους μέσω προβλέψιμων και σταθερών ταμειακών ροών σε βάθος 25-30 ετών, από έσοδα των διοδίων.

Η διοίκηση προβλέπει ότι έως το 2028 τα ετήσια λειτουργικά κέρδη του ομίλου θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ από την εκμετάλλευση έργων παραχώρησης αναμένεται η είσπραξη συνολικών μερισμάτων 10 δισ. ευρώ τις επόμενες δεκαετίες.

Το εμιράτο επενδύει 30 δισ. δολ. σε ΑΠΕ

Η Masdar αποτελεί το «όχημα» του εμιράτου του Αμπου Ντάμπι στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, δυναμικότητας 100 GW έως το 2030, όπως επίσης και η δημιουργία υποδομών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου 1 εκατ. τόνων ετησίως. Για τον σκοπό αυτό πρόκειται να επενδυθούν συνολικά 30 δισ. δολάρια για την εξαγορά και ανάπτυξη διαφόρων εταιρειών και έργων ΑΠΕ ανά τον κόσμο. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο της Masdar έχει ήδη εξασφαλίσει ετήσια δυναμικότητα 20 GW έργων σε λειτουργία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχική βάση της εταιρείας, η οποία μάλιστα ενισχύθηκε σημαντικά πριν από έναν χρόνο, ακριβώς για τον σκοπό αυτό, δηλαδή να εξυπηρετήσει την παραπάνω στόχευση. Συγκεκριμένα, στο μετοχικό κεφάλαιο της Masdar εισήλθαν ο κρατικός πάροχος ενέργειας του Αμπου Ντάμπι, η εταιρεία Taqa (Abu Dhabi National Energy Company), που ελέγχει ποσοστό 43%, όπως επίσης και η ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company), που αποτελεί τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο της χώρας. Η ADNOC ελέγχει ποσοστό 24% της Masdar. Επιπλέον, 33% του μετοχικού κεφαλαίου της βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κρατικού επενδυτικού fund Mubadala του Αμπου Ντάμπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT