Συμφωνία Energean με Carlyle International

Ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Την κεφαλαιοποίηση μιας σημαντικής απόδοσης της επένδυσης που πραγματοποίησε προ τετραετίας πέτυχε η Energean με την πώληση του χαρτοφυλακίου της στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία στην Carlyle International Energy Partners. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, το τίμημα εξαγοράς ανέρχεται έως και τα 945 εκατ. δολάρια και όχι λιγότερα από 820 εκατ. δολάρια και είναι υπερτριπλάσιο του κόστους απόκτησης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου που ήταν 284 εκατ. δολάρια το 2020. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται έως το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις με βάση τη ρυθμιστική και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Η αξία μεταβίβασης ανέρχεται σε 5,4 δολάρια ανά βαρέλι (βεβαιωμένα 2P αποθέματα) ισοδυνάμου πετρελαίου, έναντι κόστους κτήσης 1,2 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η συμφωνία προβλέπει επιπλέον δυνητικό τίμημα με βάση την πρόσφατη ανακάλυψη της Energean στην Αίγυπτο. Η Carlyle International Energy Partners θα καταβάλει τα 504 εκατ. δολάρια με την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Για την Energean η συμφωνία αυτή συμβάλλει στη δημιουργία επαρκούς ταμειακής ρευστότητας για την πλήρη αποπληρωμή εταιρικού ομολόγου ύψους 450 εκατ. δολαρίων και παράλληλα διευκολύνει την καταβολή έκτακτου μερίσματος έως 200 εκατ. δολαρίων στους μετόχους. Η εταιρεία εξοικονομεί ταυτόχρονα τουλάχιστον 7,5 εκατ. δολάρια ετησίως από διοικητικά έξοδα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία επιτρέπει στην Energean να εξορθολογίσει το χαρτοφυλάκιό της, εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στη στρατηγική ανάπτυξης με βάση το φυσικό αέριο, η οποία σηματοδοτείται από την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Karish North στο Ισραήλ καθώς και από την πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην Energean Italy (η οποία περιλαμβάνει και τον βραχίονα της Κροατίας) και την Energean Egypt, θα συνεχίσουν να απασχολούνται στην Carlyle, με τον νέο αγοραστή να έχει δεσμευθεί για τη διατήρηση των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας τουλάχιστον για 18 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT