Προχωράει το εγχείρημα για πτήσεις με eVTOLs στην Ελλάδα

Προχωράει το εγχείρημα για πτήσεις με eVTOLs στην Ελλάδα

Το σχέδιο του Libra Group θα υλοποιηθεί μέσω της νεοσύστατης Aria Wings

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει το σχέδιο του ομίλου Libra Group για τη λειτουργία ηλεκτροκίνητων αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOLs) στην Ελλάδα. Λίγες εβδομάδες μετά τις ανακοινώσεις του ομίλου Λογοθέτη για την κατασκευή και λειτουργία από τη θυγατρική του Aria Hotels αριθμού vertiports που θα υποστηρίζουν τα eVTOLs, συστάθηκε η Aria Wings.

Πρόκειται για την εταιρεία που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το σύνολο των απαιτούμενων διαδικασιών προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου θα πετούν αμιγώς ηλεκτρικά αεροσκάφη. Tη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Aria Wings καταλαμβάνει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και έμπειρος πιλότος με θητεία, μεταξύ άλλων, στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, έχοντας συμμετάσχει και ως κυβερνήτης Boeing 737/300-400 σε επιχειρήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Τη θέση του προέδρου στη νέα εταιρεία καταλαμβάνει ο Μάκης Πανταζάτος, διευθύνων σύμβουλος των Aria Hotels, ενώ μέλος στο Δ.Σ. είναι η Φωτεινή Χαϊκάλη.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος διαδραματίζει η δημιουργία και αδειοδότηση των vertiports, των εγκαταστάσεων που παραπέμπουν σε ελικοδρόμιο, αλλά έχουν διαφορετικές προδιαγραφές. Κι αυτό προκειμένου τα eVTOLs να ελαχιστοποιούν τον χρόνο που παραμένουν σε κατάσταση αιώρησης (hovering), με την τροχιά εισόδου τους ή απογείωσής τους να είναι παραβολική. Η έκταση των vertiports, που θα περιλαμβάνουν σταθμούς φόρτισης για τα ηλεκτρικά αεροσκάφη και χώρους αναμονής για τους επισκέπτες, θα είναι σημαντικά μικρότερη, συγκριτικά με αυτήν των παραδοσιακών αεροδρομίων.

Κατά πληροφορίες, η Aria Hotels θα δημιουργήσει τις πρώτες τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στην Αθήνα, στις Κυκλάδες, στα Επτάνησα, στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα. Με τα ηλεκτρικά αεροσκάφη να βρίσκονται στο τελικό στάδιο της πιστοποίησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι πρώτες πτήσεις στην Ελλάδα τοποθετούνται προς τα τέλη του 2026. Τα eVTOLs, χωρητικότητας έξι ατόμων (από τα οποία το ένα είναι ο επαγγελματίας χειριστής), χρειάζονται χρόνο φόρτισης μόλις 50 λεπτών και έχουν εμβέλεια 250 μιλίων, επιτρέποντας, για παράδειγμα, τη μετάβαση προς τη Ρόδο.

Η δημιουργία δικτύου vertiports αποτελεί τμήμα επένδυσης συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ του Libra Group.

«Το εγχείρημα αποτελεί όραμα του επικεφαλής του Libra Group Γιώργου Λογοθέτη, ο οποίος στο πλαίσιο του “πράσινου” χαρακτήρα που επιδιώκει να έχουν οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες έχει επιλέξει το καινούργιο αυτό μέσο μετακίνησης. Η Ελλάδα θα αποτελέσει μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που θα υιοθετήσει το μέσο αυτό ηλεκτρικής βιώσιμης εναέριας κινητικότητας», σημειώνει στην «Κ» ο CEO της Aria Wings Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Η δημιουργία δικτύου vertiports αποτελεί τμήμα επένδυσης, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, του Libra Group, με τα ηλεκτρικά αεροπλάνα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης να είναι σχεδιασμένα από την BETA Technologies. Τα Aria Hotels έχουν μισθώσει 10 αμιγώς τέτοιου είδους αεροσκάφη μέσω συμφωνίας με την LCI, θυγατρική του Libra Group και εκμισθώτρια αεροσκαφών. Τα eVTOLs, που αποτελούν παγκοσμίως το μέλλον της εναέριας κινητικότητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αεροδιακομιδή ασθενών, αλλά και για τη μεταφορά εμπορευμάτων, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρουν φορτίο έως 600 κιλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT