Νέα εταιρεία ΑΙ από τον συνιδρυτή της OpenAI

Νέα εταιρεία ΑΙ από τον συνιδρυτή της OpenAI

Η startup που δημιούργησε ο Ιλια Σάτσκεβερ λέγεται Safe Superintelligence

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Ενα μήνα μετά την επεισοδιακή αποχώρησή του από την OpenAI και την «ανταρσία» που εν πολλοίς ο ίδιος προκάλεσε, ο Ιλια Σάτσκεβερ, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμων της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT, ανακοίνωσε ότι ιδρύει μια νέα startup AI, τη Safe Superintelligence (Ασφαλής Υπερνοημοσύνη, SSI). Ο ίδιος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη δραματική απόλυση και επαναπρόσληψη του Σαμ Αλτμαν τον περασμένο Νοέμβριο, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, έχοντας διαφωνήσει μαζί του –όπως και άλλα κορυφαία στελέχη– για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη και τον συνολικό προσανατολισμό της εταιρείας. «Ξεκινάω μια νέα εταιρεία», έγραψε χθες στην πλατφόρμα X. «Θα επιδιώξουμε την ασφαλή υπερ-νοημοσύνη, με μια εστίαση, ένα στόχο και ένα προϊόν», τόνισε ο «γκουρού» της ΑΙ, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία μαζί με τον Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής των τμημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην Apple, και τον Ντάνιελ Λέβι, επίσης πρώην στέλεχος της OpenAI. Η εταιρεία, με έδρα το Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας, έχει γραφεία και στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, όπως αναφέρει το CNBC, και αναζητά κορυφαία ταλέντα τεχνολογίας στη χώρα. Στόχος της, όπως έγραψαν οι Times of Israel, είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τα «υπερ-ευφυή» συστήματα AI που είναι πιο έξυπνα από τους ανθρώπους.

Η ανακοίνωση έρχεται περίπου ένα μήνα αφότου ο Σάτσκεβερ αποφάσισε να αποχωρήσει από την OpenAI, την οποία ίδρυσε μαζί με τον Αλτμαν το 2015 ως μη κερδοσκοπική οργάνωση έρευνας και ανάπτυξης με αποστολή να διασφαλίσει ότι η ΑΙ ωφελεί το σύνολο της ανθρωπότητας. Ο ρωσικής καταγωγής Σάτσκεβερ, σημειωτέον, μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ και μετακόμισε στον Καναδά με την οικογένειά του σε ηλικία 16 ετών. «Προσεγγίζουμε την ασφάλεια και τις δυνατότητες παράλληλα, ως τεχνικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν μέσω επαναστατικών μηχανικών και επιστημονικών ανακαλύψεων», διεμήνυσαν μεταξύ άλλων οι ιδρυτές της SSI. Σε μια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ πριν από ένα χρόνο είχε μιλήσει για τις ευκαιρίες, προειδοποιώντας όμως παράλληλα για τους μελλοντικούς κινδύνους της κατασκευής μηχανών εξυπνότερων από τον άνθρωπο. «Η AI είναι μια πολύ ισχυρή τεχνολογία που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για εκπληκτικές εφαρμογές όπως η θεραπεία ασθενειών, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων ασθενειών όσο οι δυνατότητές της θα αυξάνονται», είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Ιούνιο. «Θα ήταν μεγάλο λάθος να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο ΑΙ που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT