«Καρότο και μαστίγιο» για την ακρίβεια

«Καρότο και μαστίγιο» για την ακρίβεια

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Τη λογική «του καρότου και του μαστιγίου» φαίνεται ότι ακολουθεί ο νέος υπουργός Ανάπτυξης στις συναντήσεις που ήδη ξεκίνησε από χθες με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, με στόχο την άμεση μείωση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής. Οπως πληροφορείται η στήλη, ο κ. Θεοδωρικάκος ζητεί να μειώσουν την κερδοφορία τους οι αλυσίδες για να πέσουν οι τιμές, με… αντάλλαγμα την ταχύτερη άρση των μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ίσως ακόμη και πριν από το τέλος του 2024, αλλά και τη «διαφήμιση» των επιχειρήσεων που θα εμφανίσουν μειωμένες τιμές. Κάτι παρόμοιο είχαμε δει από τον Αδ. Γεωργιάδη, όταν εφαρμόστηκε το «καλάθι του νοικοκυριού», με τον υπουργό να εκδίδει δελτία Τύπου και να διαφημίζει στο Twitter την αλυσίδα που είχε το φθηνότερο «καλάθι», αλλά και από τον Κ. Σκρέκα με τη «μόνιμη μείωση τιμής». Τι θα γίνει σε περίπτωση μη ανταπόκρισης σε αυτή την «πρόσκληση» του υπουργού; Αν και δεν ομολογείται, υπονοείται: μεγαλύτερος έλεγχος.

Ενδιαφέρον για έργα αμυντικής βιομηχανίας   

Εργα στον τομέα της άμυνας βρίσκονται στο ραντάρ της Uni Systems που έχει πραγματοποιήσει συμφωνία-πλαίσιο με το ΝΑΤΟ, ανήκοντας στους προμηθευτές του οργανισμού, όπως ανέφερε χθες σε δημοσιογραφική παρουσίαση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Λουμάκης. Η εταιρεία, που συμπλήρωσε 60 έτη λειτουργίας, διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων 530 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το 14% των εσόδων της προέρχεται από το ελληνικό Δημόσιο, έχοντας το 2023 προσλάβει 200 άτομα, με το προσωπικό της να περιλαμβάνει 1.400 εργαζομένους εντός και εκτός Ελλάδας.  

Προειδοποιούν για αυξήσεις στον καφέ

Για μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του σερβιριζόμενου καφέ προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), τόσο λόγω της αύξησης του ΦΠΑ σε 24% από την 1η Ιουλίου, από 13% που είναι σήμερα, όσο και λόγω των μεγάλων αυξήσεων στη διεθνή τιμή του καφέ, η οποία αναμένεται να προκαλέσει και στην εγχώρια αγορά μεγάλες ανατιμήσεις – ακόμη και έως 20%. Η ΠΟΕΣΕ μάλιστα απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ζητώντας τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%.

Κάτω από 800.000 μειώθηκαν οι άνεργοι

Σε 794.752 υποχώρησε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ, περνώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800.000 για πρώτη φορά από το 2011, κατά τον συγκεκριμένο μήνα. Η θετική επίδραση του τουρισμού άρχισε να φαίνεται και στα στοιχεία της ΔΥΠΑ κι έτσι προέκυψε το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων 13 ετών. Σε ετήσια βάση οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μειώθηκαν κατά 59.429 άτομα (μείωση 7%), ενώ και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα υποχώρησαν κατά 76.562 άτομα (μείωση 8,8%). Βέβαια, παραμένει υψηλός ο αριθμός όσων βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς ξεπερνάει το 57% του συνόλου.

Πρόστιμα σε ακόμη 4 καταστήματα H&M 

Περισσότερες από 176.000 αποδείξεις δεν είχαν διαβιβασθεί στη φορολογική διοίκηση από ακόμη 4 καταστήματα της γνωστής αλυσίδας ρούχων Η&Μ, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα 429.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα της H&M έκλεισαν για δύο ημέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η εταιρεία εξέδιδε κανονικά αποδείξεις. Προς το παρόν δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί δεν διαβιβάζονταν στην ΑΑΔΕ. Στη Γλυφάδα, λοιπόν, δεν είχαν διαβιβαστεί 33.800 αποδείξεις, καθαρής αξίας 835.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 201.000 ευρώ. Επιβλήθηκε πρόστιμο 101.500 ευρώ. Στην Καλαμάτα δεν είχαν διαβιβαστεί 12.600 αποδείξεις, με το πρόστιμο να φτάνει τις 32.000 ευρώ. Στον Βόλο, την τελευταία τριετία, δεν είχαν διαβιβαστεί 125.000 αποδείξεις, με το πρόστιμο να φτάνει τις 281.000 ευρώ. Στη Ρόδο δεν είχαν διαβιβαστεί 5.300 αποδείξεις και επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT