Οι κάλπες δεν μείωσαν τη ζήτηση για γαλλικά ομόλογα

Οι κάλπες δεν μείωσαν τη ζήτηση για γαλλικά ομόλογα

Επιτυχημένη η πρώτη δημοπρασία μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Παρά την αναταραχή που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις αγορές, τις απώλειες που έχει σημειώσει το χρηματιστήριο του Παρισιού και την υποχώρηση των γαλλικών ομολόγων, ολοκληρώθηκε χθες επιτυχώς η πρώτη δημοπρασία ομολόγων του γαλλικού δημοσίου μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε 2,63 φορές και το γαλλικό δημόσιο άντλησε 10,5 δισ. ευρώ με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους που λήγει σε διάστημα από τρία έως οκτώ έτη. Αποτελεί, έτσι, καλό οιωνό που μπορεί να επαναφέρει κάποια ηρεμία στην αγορά, δεδομένου ότι η δημοπρασία διεξήχθη μόλις μία ημέρα μετά την κρούση της Κομισιόν στη Γαλλία για το υπερβολικό της έλλειμμα, καθώς αυτό υπολογίζεται πλέον στο 5,5% του γαλλικού ΑΕΠ.

«Οχι και τόσο άσχημα όσο περίμενα, καθώς δεν υπήρξαν πιέσεις», σχολίασε σχετικά η Εβελιν Γκομέζ Λίστι, αναλύτρια της Mizuho International, που πρόσθεσε πάντως ότι «τούτου λεχθέντος, θα παραμείνω προσεκτική όσον αφορά τα γαλλικά ομόλογα δεδομένου ότι είμαστε πολύ κοντά στον πρώτο γύρο των εκλογών». Ανάλογα επιφυλακτική είναι και η στάση επενδυτών όπως τα funds Candriam και BlueBay Asset Management, που τις τελευταίες ημέρες εξέφρασαν την πρόθεση να κινηθούν προσεκτικά όσον αφορά τους γαλλικούς τίτλους και να μην αγοράσουν μετοχές γαλλικών εταιρειών, διότι ενδέχεται να σημειώσουν νέες απώλειες καθώς η χώρα οδεύει προς τις κάλπες. Εξάλλου, τα αποτελέσματα της δημοπρασίας δεν επηρέασαν τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας, που παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σημειώνοντας άνοδο κατά μόνο δύο μονάδες βάσης, στο 3,22%. Εχει, ωστόσο, σημειώσει σημαντική άνοδο η απόκλιση ανάμεσα στις αποδόσεις των δεκαετών της Γαλλίας και των δεκαετών της Γερμανίας, το γνωστό spread, καθώς έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30 μ.β. μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες, εν ολίγοις από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και μετά. Ετσι, χθες βρισκόταν στις 79 μ.β., καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από το 2017.

Η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε 2,63 φορές και το γαλλικό δημόσιο άντλησε 10,5 δισ. ευρώ.

Η επενδυτική Vanguard είχε προβλέψει πως η υποχώρηση των γαλλικών ομολόγων θα αποτελέσει ευκαιρία για τους επενδυτές, αλλά τελικά η διεύρυνση του spread έχει λειτουργήσει αποθαρρυντικά. Μεταξύ επενδυτών επικρατεί η ανησυχία πως η ήδη προβληματική δημοσιονομική εικόνα της Γαλλίας θα επιδεινωθεί αν τελικά χάσει τις εκλογές το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και νικήτρια των εκλογών αναδειχθεί η Μαρίν Λεπέν. Το κόμμα της Λεπέν υπόσχεται να ανακαλέσει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και γενικότερα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που επέβαλε ο Γάλλος πρόεδρος, φοροαπαλλαγές, χωρίς όμως να εξηγεί με ποιους πόρους θα καλύψει τη μείωση των φορολογικών εσόδων στα ταμεία του γαλλικού κράτους, αλλά και αυστηρή πολιτική μετανάστευσης. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρινό Λε Μερ προειδοποίησε πως αν αναδειχθεί νικητής των εκλογών το κόμμα της Λεπέν, η Γαλλία ενδέχεται να αντιμετωπίσει κρίση χρέους ανάλογη εκείνης που γνώρισε η Βρετανία το φθινόπωρο του 2022 εξαιτίας εσφαλμένων επιλογών τής τότε πρωθυπουργού Λιζ Τρας. Η Λεπέν έχει επιχειρήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές εκφράζοντας την πρόθεση να συνεργαστεί με τον Γάλλο πρόεδρο. Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου φέρουν μάλιστα τις γαλλικές επιχειρήσεις να προσεγγίζουν τη Λεπέν, θεωρώντας τη λιγότερο επικίνδυνη από το ενιαίο μέτωπο πολλών κομμάτων της γαλλικής Αριστεράς που υπόσχεται φορολογική επιδρομή στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT