Η Ισπανία καταργεί τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από την 1η Ιουλίου

Η Ισπανία καταργεί τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από την 1η Ιουλίου

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο ελαιόλαδο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο ελαιόλαδο από την 1η Ιουλίου, εν μέσω της αισθητής αύξησης των τιμών για το προϊόν στην Ισπανία, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE σήμερα Παρασκευή.

Οπως αναφέρει, το μέτρο θα εγκριθεί σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη.

Από το 2023, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% σε 5%. Τώρα αυτό το προϊόν θα συμπεριληφθεί στην ομάδα των βασικών αγαθών, η οποία περιλαμβάνει ήδη ψωμί, αυγά, λαχανικά ή φρούτα και προς το παρόν έχει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Η κατάργηση θα είναι νομικά προσωρινή, αλλά σκοπός της κυβέρνησης Σάντσεθ είναι η οριστική ένταξη του ελαιολάδου στα προϊόντα που θα εξαιρούνται μονίμως του ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας El Pais από το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων κατά των επιπτώσεων του πληθωρισμού, οι οποίες έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Τον Μάιο, το ελαιόλαδο στην Ισπανία ήταν 63% πιο ακριβό από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Από τον Ιανουάριο του 2021, η τιμή του λαδιού έχει αυξηθεί σχεδόν 200%.

Η Ισπανία είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 70% της παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 45% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πηγή: EFE, El Pais, Cadena SER

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT