Στα 2,9 δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία στο 4μηνο

Στα 2,9 δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία στο 4μηνο

Tα 2,58 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Εκρηξη σημείωσε τον Απρίλιο ο αριθμός των φορολογουμένων που προστέθηκαν στους οφειλέτες του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν σε 4.645.591 τον Απρίλιο από 3.728.114 τον Μάρτιο, γεγονός που αποδίδεται από την ΑΑΔΕ στην ολιγοήμερη παράταση που είχε δοθεί για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έπρεπε να καταβληθεί 30 Απριλίου αλλά λόγω προβλημάτων παρατάθηκε η προθεσμία για τις 2 Μαΐου. Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν αναγνώρισε την «παράταση», με αποτέλεσμα όσοι δεν είχαν πληρώσει μέχρι τέλη Απριλίου να προστεθούν στους οφειλέτες της εφορίας.

Οπως αναφέρουν, τον Μάιο θα καταγραφεί κατακόρυφη μείωση των οφειλετών, δηλαδή θα επανέλθει στα επίπεδα 3,7 εκατ. Οι νέοι απλήρωτοι φόροι στο προαναφερθέν διάστημα διογκώθηκαν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από τα 2,269 δισ. ευρώ σε 2,582 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά αυξήθηκαν κατά 917.477. Συνολικά οι νέες οφειλές μαζί με τις μη φορολογικές κατηγορίες ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 2,944 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Το πλήθος των ΑΦΜ στα οποία μπορεί η ΑΑΔΕ να εφαρμόσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης περιορίστηκε ελαφρά από τα 2.134.628 σε 2.112.705 φορολογούμενους, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην παράλληλη αύξηση των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το 70,87% σε 71,95% του συνόλου.

Στο τετράμηνο το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 107,057 δισ. ευρώ με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο στα 80,731 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 2,94 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,58 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2024 και νέων) έχει φθάσει τα 107,05 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 80,7 δισ. ευρώ.

• Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 4,64 εκατ. Μάλιστα, σε 1,5 εκατ. έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

• Το 2023 εισπράχθηκαν συνολικά 5,4 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι εισπράξεις έχουν φθάσει στα 2 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας των νέων κέντρων βεβαίωσης και είσπραξης, που παρακολουθούν την αποπληρωμή των οφειλών, ενώ μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ κάθε μήνα αποστέλλονται μηνύματα για τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων.

• Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ ανήλθαν σε 82,36% καθώς από βεβαιωμένες οφειλές ύψους 1,46 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν στην ώρα τους 1,2 δισ. ευρώ.

– ΕΝΦΙΑ. Στο πρώτο δίμηνο του έτους το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο 69,52%.

– Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 89,99% του φόρου.

– Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Η χειρότερη απόδοση σε όλες τις κατηγορίες καταγράφεται στα φυσικά πρόσωπα. Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 66,90% του φόρου.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ τα χρέη των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 65 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να διαγραφούν καθώς πρόκειται για χρέη όπως της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ, κ.λπ.

Προκοπης Χατζηνικολαου

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT