Επιδοτήσεις: Ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Επιδοτήσεις: Ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων Αν. Μακεδονίας και Θράκης

3' 16" χρόνος ανάγνωσης

Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) ανακοινώθηκε τροποποίηση και παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων στη δράση «Ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης». Πρόκειται για δράση η οποία υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ. Η τροποποίηση αφορά όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής, επιλέξιμες δαπάνες, κατηγορίες δαπανών, διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου κ.ο.κ. Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η δράση, σήμερα, θα υπενθυμίσουμε τα βασικά της στοιχεία όπως διαμορφώθηκαν μετά την τροποποίηση.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι. Επιλέξιμοι δικαιούχοι, που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, είναι υφιστάμενες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες δεν υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ενεργειακό έλεγχο κάθε τέσσερα έτη και πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

• Εχουν τουλάχιστον πέντε (5) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.

• Δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας που συμπεριλαμβάνεται στις επιλέξιμες δραστηριότητες (ΚΑΔ), όπως αυτές αναφέρονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Επιλέξιμες δαπάνες. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, επιλέξιμα είναι επενδυτικά σχέδια τα οποία, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων ενεργειακού ελέγχου, υλοποιούν επεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης και επιτυγχάνουν εξοικονόμηση τελικής ενέργειας τουλάχιστον 20% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση των παραγωγικών μονάδων πριν από την υλοποίηση των επεμβάσεων, όπως προκύπτει από τη μέση ετήσια κατανάλωση τελικής ενέργειας τουλάχιστον 3 ετών της τελευταίας πενταετίας. Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:

Δαπάνες εξοπλισμού. Περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

• Αντικατάσταση εξοπλισμού παραγωγικής διεργασίας με νέο υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης.

• Μόνωση θερμών και ψυχρών επιφανειών.

• Εξοπλισμός και εγκατάσταση συστημάτων ανάκτησης θερμότητας από τη λειτουργία παραγωγικού και μη παραγωγικού μηχανολογικού εξοπλισμού (συμπιεστών, ψυκτικών συγκροτημάτων, καυστήρων/λεβήτων, φούρνων, κλιβάνων υψηλής ενεργειακής απόδοσης).

• Αντικατάσταση των ατμολεβήτων με νέους υψηλής ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις παραγωγής ατμού.

• Μόνωση σωληνώσεων, τοποθέτηση ατμοπαγίδων κ.λπ. στις εγκαταστάσεις διανομής θερμότητας.

• Μόνωση δεξαμενών, εκμετάλλευση απορριπτόμενης θερμότητας στις εγκαταστάσεις χρήσης θερμότητας/ψύξης.

• Αντικατάσταση των παλαιών συμπιεστών με νέους καλύτερων αποδόσεων, χρήση εφεδρικού αεροσυμπιεστή, χρήση ενός συστήματος αυτοματισμού, στις εγκαταστάσεις πεπιεσμένου αέρα.

• Εγκατάσταση νέας αντλίας κενού υψηλής ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις παραγωγής κενού.

• Ανεμιστήρες και αντλίες μεταβλητής παροχής.

• Αντικατάσταση των υφιστάμενων κινητήρων με κινητήρες βελτιωμένου βαθμού απόδοσης.

• Εξοπλισμός και εργασίες αναβάθμισης συστήματος και ελέγχου φωτισμού στους χώρους παραγωγής της επιχείρησης.

• Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης ενέργειας για τους χώρους παραγωγής/αποθήκευσης.

• Αντιστάθμιση άεργου ισχύος ηλεκτρικών καταναλώσεων.

• Προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς εμπορευμάτων και προϊόντων (τύπου ΚΛΑΡΚ) εντός του ευρύτερου χώρου άσκησης δραστηριότητας της επιχείρησης και με την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνεται στην έκθεση αποτελεσμάτων ενεργειακού ελέγχου.

• Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών (π.χ. σύνταξη έκθεσης αποτελεσμάτων ενεργειακού ελέγχου, έκθεσης αποτελεσμάτων μέτρησης και επαλήθευσης, ενδιάμεσων εκθέσεων ενεργειακού ελέγχου, λογιστική υποστήριξη/σύνταξη και παρακολούθηση επενδυτικού σχεδίου).

Η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων είναι συγκριτική (ανταγωνιστική) και απλοποιημένη καθώς αποκλειστικό κριτήριο αξιολόγησης και ένταξης είναι η χαμηλότερη τιμή του λόγου του κόστους επένδυσης προς την κατ’ έτος εξοικονομούμενη τελική ενέργεια (ευρώ/MWh) από τις επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που θα υλοποιηθούν.

Ενταση ενίσχυσης. Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 50.000 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ. Σε περίπτωση που το υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογισμό μικρότερο από 50.000 ευρώ ή/και χρόνο αποπληρωμής (απόσβεσης) της επένδυσης μικρότερο των 3 ετών, όπως προσδιορίζεται στην έκθεση αποτελεσμάτων ενεργειακού ελέγχου, τότε αυτό θα κρίνεται μη επιλέξιμο.

Η διάρκεια υλοποίησης των πράξεων είναι έως 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης. Αναλύεται σε διάστημα υλοποίησης των επεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου και επιπλέον 6 τουλάχιστον μήνες πλήρους λειτουργίας της επιχείρησης, ώστε να συνταχθεί η έκθεση αποτελεσμάτων μέτρησης και επαλήθευσης, η οποία υποβάλλεται συνοδευτικά με το αίτημα τελικού ελέγχου. Το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει έως και 100% επί των συνολικών επενδυτικών δαπανών για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT