Λόγω τεχνικού προβλήματος δεν έστειλε αποδείξεις η H&M

Λόγω τεχνικού προβλήματος δεν έστειλε αποδείξεις η H&M

Εχουν αποσταλεί τα στoιχεία εσόδων στο MyData, όχι τα παραστατικά στο esend

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Σε τεχνικό πρόβλημα αποδίδει η αλυσίδα λιανικής πώλησης H&M τη μη διαβίβαση εκατοντάδων χιλιάδων αποδείξεων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πρόβλημα που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει στην εταιρεία πρόστιμα συνολικού ύψους 485.500 ευρώ, 48ωρο λουκέτο σε πέντε καταστήματά της και φυσικά αρνητική επίπτωση στη φήμη της. Μάλιστα δεν αποκλείεται να διαπιστωθούν και άλλες παραβάσεις, δεδομένου ότι το ίδιο πρόβλημα πιθανώς έχει επηρεάσει τους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς και σε άλλα καταστήματα της εταιρείας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η έναρξη ελέγχου για τη συνολική φορολογική συμπεριφορά της εταιρείας, ο οποίος θα αφορά και παρελθούσες οικονομικές χρήσεις.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που απέστειλε η εταιρεία ύστερα από ερωτήματα που έθεσε η «Κ», αναφέρει τα εξής: «Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, από χθες τέσσερα καταστήματά μας στον Βόλο, την Καλαμάτα, τη Ρόδο και τη Γλυφάδα παραμένουν κλειστά για 48 ώρες, έως τις 22 Ιουνίου, σε συνέχεια των ελέγχων από τις Eλληνικές Φορολογικές Αρχές. Αυτό ήταν αποτέλεσμα τεχνικού προβλήματος στο σύστημά μας, που επηρέασε μόνο τη διαβίβαση ηλεκτρονικών δεδομένων στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ. Οπως έχουμε ήδη δηλώσει, τόσο οι τοπικές ομάδες όσο και οι ομάδες μας στο εξωτερικό, εργάζονται συνεχώς για την επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία με τον τεχνικό μας πάροχο. Διερευνούμε, με την υποστήριξη τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων, τι μπορεί να έχει προκαλέσει το τεχνικό πρόβλημα. Για εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούμε και να συμμορφωνόμαστε πλήρως με τους Νόμους και τους φορολογικούς κανονισμούς σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε στη διάθεση των Ελληνικών Φορολογικών Αρχών, σεβόμενοι από-λυτα τον θεσμικό τους ρόλο».

Από τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στο MyData η εταιρεία φέρεται να έχει καταβάλει για το επίμαχο διάστημα επιπλέον ΦΠΑ 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από πηγές κοντά στην εταιρεία, το πρόβλημα που φέρεται να παρουσιάστηκε είναι το ακόλουθο: λόγω τεχνικού προβλήματος το οποίο δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί από την ελληνική θυγατρική, αποστέλλονταν μεν πλήρως τα στοιχεία των εσόδων στην πλατφόρμα MyData, αλλά όχι και οι αποδείξεις στην εφαρμογή esend. Ολο το σύστημα των ταμειακών μηχανών και εν γένει των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για το δίκτυο παγκοσμίως της σουηδικής αλυσίδας παρέχεται από πολύ γνωστή ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας με τον έλεγχο του συστήματος να μη γίνεται από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στο MyData η εταιρεία φέρεται να έχει καταβάλει για το επίμαχο διάστημα επιπλέον ΦΠΑ 600.000 ευρώ, κάτι που, εάν ισχύει, ενισχύει τη θέση της H&M ότι δεν υπήρχε πρόθεση φοροαποφυγής. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι και από την πλευρά της ΑΑΔΕ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν υπήρχε πρόθεση από την H&M, χωρίς βεβαίως αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι ήταν ασυνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της και για τον λόγο αυτό επιβλήθηκαν άλλωστε οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι αν και η μη διαβίβαση αποδείξεων στην περίπτωση των 4 από τα 5 καταστήματα εντοπίζεται το ίδιο χρονικό διάστημα, το τελευταίο εξάμηνο, δεν ισχύει το ίδιο για το κατάστημα του Βόλου. Από αυτό δεν είχαν διαβιβαστεί αποδείξεις την τελευταία τριετία.

Η αλυσίδα αναμένεται να καταβάλει άμεσα τα πρόστιμα, ενώ σε ερώτηση της «Κ» για το εάν θα εφεσιβάλει τις σχετικές αποφάσεις της ΑΑΔΕ δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Η υπόθεση της H&M έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως τον επιχειρηματικό κόσμο για πολλούς και διάφορους λόγους. Κατ’ αρχάς και άλλες πολυεθνικές αλυσίδες που χρησιμοποιούν συστήματα ελεγχόμενα από το εξωτερικό έσπευσαν να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν ορθά. Δεύτερον, αποδείχθηκε ότι με τα νέα συστήματα της ΑΑΔΕ είναι πλέον αρκετά δύσκολο να ξεφύγει κάποια επιχείρηση. Από την άλλη, πάντως, δεν λείπει και η κριτική από τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου ότι η πολυπλοκότητα των νέων συστημάτων αλλά και των απαιτήσεων που έχουν οι φορολογικές αρχές είναι τέτοια που το λάθος είναι σχεδόν αναπόφευκτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT