Φρένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής μεταποίησης

Φρένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής μεταποίησης

Η πολιτική αβεβαιότητα «παγώνει» νέες επενδύσεις και παραγγελίες σε Γαλλία και Γερμανία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης έχασε απροσδόκητα τη δυναμική της στη σκιά των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, με τη μεταποίηση στην περιοχή να διανύει τον χειρότερο μήνα του έτους.

Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών προμηθειών της S&P Global που καταρτίζει η HCOB υποχώρησε στο 50,8 τον Ιούνιο. Παρότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη μέτρηση πάνω από το όριο του 50 που σηματοδοτεί ανάπτυξη, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση στο 52,5.

Η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης μετά την περυσινή ήπια ύφεση που υπέστη. Αλλά παρότι η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο, τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η δυναμική μπορεί να εξασθενεί. Επιπλέον, το σοκ που προκάλεσε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία δημιούργησε ανησυχίες για την προοπτική ριζικής αλλαγής της κυβέρνησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.

«Αυτή η απροσδόκητη τροπή των γεγονότων έχει πιθανότατα προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές πολιτικές, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να πατήσουν φρένο στις νέες επενδύσεις και παραγγελίες», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι κακές οικονομικές επιδόσεις της Γαλλίας έχουν συμβάλει σημαντικά στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη», είπε, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ στο μπλοκ των 20 χωρών θα αυξηθεί κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα ασθενή στοιχεία ενθάρρυναν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας. Οι αγορές προβλέπουν τώρα χαλάρωση κατά 44 μονάδες βάσης στην Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του έτους, από 42 μονάδες βάσης πριν από τα στοιχεία, και ουσιαστικά τιμολογούν δύο πλήρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι πρόωροι δείκτες PMI για τον Ιούνιο υποδηλώνουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι αδύναμη», δήλωσε ο Leo Barincou της Oxford Economics. «Οι σημερινοί δείκτες PMI δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την άποψή μας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα σημειώσει άλλη μια μέτρια επέκταση το δεύτερο τρίμηνο, αλλά αποτελούν πτωτικό κίνδυνο για το υπόλοιπο του έτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT