«Επίθεση γοητείας» στην Κίνα από τη μαμά του Ελον Μασκ

«Επίθεση γοητείας» στην Κίνα από τη μαμά του Ελον Μασκ

Η 76χρονη Μέι Μασκ αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά του μεγαλοεπιχειρηματία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Ενα από τα ισχυρά χαρτιά του εκκεντρικού μεγιστάνα και μεγαλοεπιχειρηματία Ελον Μασκ δεν σχετίζεται καθόλου με τον πλούτο ή το εμπορικό σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla που ίδρυσε, αλλά με την εκθαμβωτική Μέι Μασκ, την 76χρονη μητέρα του. Κι όσο ο ίδιος βρίσκεται ενώπιον πολλών προβλημάτων στην Κίνα, εκείνη απολαμβάνει τεράστια δημοφιλία και απήχηση. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη την αυτοβιογραφία της «A Woman Makes A Plan» (Μία γυναίκα συλλαμβάνει ένα σχέδιο). Στην Κίνα το βιβλίο έχει μαζικότατες πωλήσεις, βρίσκεται στην κορυφή των ευπώλητων, η κυβέρνηση της χώρας την επαινεί και τα πλήθη συρρέουν όπου η Μέι Μασκ εμφανίζεται και το παρουσιάζει. Με τα εντυπωσιακά γκρίζα μαλλιά της, το πρώην μοντέλο γεννά θαυμασμό για πολλούς λόγους: την τολμηρή της εμφάνιση, το σθένος της, την ακατάβλητη μαχητικότητά της, την ενδιαφέρουσα ζωή της και, φυσικά, το ότι μεγάλωσε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η Μέι Μασκ λαμβάνει αιτήματα από τις κινεζικές εταιρείες να παρουσιάσει τα προϊόντα τους από κινητά τηλέφωνα έως συσκευές μετάφρασης σε σχήμα στυλό. Τον Μάιο είχε δημιουργηθεί θόρυβος από μια φωτογραφία της με μία ζώνη μασάζ στην κινεζική έκδοση του Instagram. Περισσότερες από 140.000 μονάδες της συσκευής των 200 δολαρίων πουλήθηκαν, ενώ πάμπολλοι δραστηριοποιούμενοι στο Instagram και ασκούντες επιρροή ανάρτησαν βίντεο φορώντας την. Ενας καυχήθηκε, κιόλας: «Εχω το ίδιο με τη μαμά του Ελον Μασκ».

Η κινεζική κυβέρνηση την επαινεί και τα πλήθη συρρέουν όπου η Μέι Μασκ εμφανίζεται και παρουσιάζει το βιβλίο της.

Ο κινεζικός στρατός κατακρίνει τις δραστηριότητες του Ελον Μασκ, ο οποίος με τους δορυφόρους Starlink της SpaceX υποστηρίζει τις ΗΠΑ και απευθύνει έκκληση στους αμερικανικούς ομίλους να «μη βοηθήσουν έναν κακό να κάνει το κακό». Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla έχουν μειωθεί κατά πολύ στη χώρα. Χρειάστηκε μάλιστα να ταξιδέψει ο ίδιος ο Ελον Μασκ πρόσφατα στο Πεκίνο για την έγκριση από τις τοπικές αρχές, ώστε να διεκπεραιώνει έργα γύρω από την αυτόνομη οδήγηση. Αμέσως μετά μετέβη στη χώρα η Μέι Μασκ, μία τρόπον τινά πρέσβειρα της Tesla, προσδίδοντας σε αυτήν το δικό της κύρος, συν τοις άλλοις.

Η Μέι και ο Ελον Μασκ φαίνεται να είναι κοντά. Δημοσιοποιεί τα δικά της επιτεύγματα, την αποκαλεί «ηρωίδα του» και δεν έχει άδικο. Εν τω μεταξύ, η ίδια λειτουργεί ως το μυστικό του όπλο, διότι έρχεται προς διάσωσή του στην Κίνα, κάνοντας «επίθεση γοητείας». Στη Γιορτή της Μητέρας δημοσίευσε εκπληκτικές φωτογραφίες από μια πολυκατοικία της Σαγκάης με θέα τον ανομοιόμορφο ορίζοντα της πόλης. Η μία απεικόνιζε ένα μπουκέτο με τριαντάφυλλα από τον Ελον στη μητέρα του. Γεννημένη το 1948, επιδίωξε μία σταδιοδρομία στο μόντελινγκ και έφθασε μέχρι τον τελικό για την ανάδειξη της Μις Νότια Αφρική. Η Μέι Μασκ έχει τρία παιδιά μαζί με τον Ελον, την Κίμπαλ, που βρίσκεται στη διοίκηση της Tesla και της SpaceX, και τον σκηνοθέτη Τόσκα. Πέρασε διά πυρός και σιδήρου ως νέα μητέρα λόγω ενδοοικογενειακής βίας και διαζυγίου, αλλά στάθηκε στα πόδια της, απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους και θεωρείται αναγνωρισμένη διαιτολόγος, όπως αναφέρει η WSJ.

Σε συνέντευξή της περιέγραψε τον εαυτό της ως εργατική, ειλικρινή και διασκεδαστική. «Μου αρέσει να είμαι γυναίκα», είπε, εν κατακλείδι, με αυτοπεποίθηση. «Με εκτιμούν τις περισσότερες φορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT