Η πολιτική αβεβαιότητα ταλανίζει τη Γαλλία

Η πολιτική αβεβαιότητα ταλανίζει τη Γαλλία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Η πολιτική αβεβαιότητα μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών συνέχισε να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν ως επικρατέστερο σενάριο το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία και να μην έχει, συνεπώς, τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Εντούτοις, με ή χωρίς την υποστήριξη άλλων κομμάτων, σε περίπτωση νίκης της Εθνικής Συσπείρωσης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση (μειοψηφίας), υποχρεώνοντας τον πρόεδρο Μακρόν σε πολιτική «συγκατοίκηση».

Αναμφισβήτητα, οι πρόωρες εκλογές έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Γαλλία. Ηδη, πριν από την προκήρυξη των εκλογών, υπήρχαν ανησυχίες για την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε στα τέλη Μαΐου την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας (στο «ΑΑ-» από «ΑΑ») επικαλούμενος τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα. Παράλληλα, η επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων που είχαν ανασταλεί προσωρινά λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, και η συνεπακόλουθη έναρξη της διαδικασίας «υπερβολικού ελλείμματος» για τη χώρα (μαζί με έξι ακόμα κράτη), κάνουν σαφή την ανάγκη σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το 2023 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε κατά 0,7 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 5,5%, αρκετά υψηλότερο από τον στόχο της κυβέρνησης για 4,9%. Για το 2024 και το 2025, η κυβέρνηση Μακρόν υποχρεώθηκε τον Απρίλιο να αναθεωρήσει ανοδικά τους στόχους στο 5,1% και 4,1% αντιστοίχως, από 4,4% και 3,7%, μετά την απόφασή της να μην προχωρήσει –ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– στην υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2024. Εντούτοις δεσμεύτηκε για εξεύρεση μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025 που θα συζητηθεί το φθινόπωρο. Ομως, η εν λόγω προοπτική θεωρείται αμφίβολη από τις αγορές σε περίπτωση διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης, το οποίο, μεταξύ άλλων, δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT