Η Ισπανία μηδενίζει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

Η Ισπανία μηδενίζει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε τον μηδενισμό του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από τον Ιούλιο, η τιμή του οποίου έχει τριπλασιαστεί λόγω της μεγάλης ξηρασίας στην περιοχή της Ανδαλουσίας –τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στη χώρα– τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Αν και οι τιμές έχουν μειωθεί ελαφρώς από το περασμένο έτος, ωστόσο συνεχίζουν να κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά. «Το μέτρο έχει στόχο την προστασία και την ενθάρρυνση της κατανάλωσης ελαιολάδου, ενός υγιεινού προϊόντος του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της ξηρασίας, μεταξύ άλλων λόγων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το ένα λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλούνταν έως και 14,5 ευρώ σε ορισμένα σούπερ μάρκετ στα τέλη του περασμένου έτους. Η κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο στο 5% από το αρχικό 10% πέρυσι, ωστόσο το μέτρο αυτό δεν ανέκοψε την άνοδο της τιμής του.

Επισκέψιμα αποσταγματοποιεία 

Η θέσπιση σήματος επισκέψιμου αποσταγματοποιείου – ποτοποιείου προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Μάλιστα, στους χώρους αυτούς θα μπορούν να λειτουργούν εστιατόρια, αλλά ακόμη και καταλύματα, όπως ισχύει ήδη με τα επισκέψιμα οινοποιεία και ζυθοποιεία. Για να αντιληφθεί κάποιος την υπεραξία από μια τέτοια εξέλιξη, αρκεί να πούμε ότι ο μέσος όρος επισκεπτών ετησίως είναι 1.500 άτομα ανά επιχείρηση, ενώ ένα οινοποιείο έφτασε να έχει 40.000 επισκέπτες μέσα σε ένα χρόνο.

Εκδοση εντόκων διάρκειας 6 μηνών, ύψους 500 εκατ.

Σε νέα διάθεση εντόκων στο κοινό, διάρκειας 6 μηνών, προχωρεί την επόμενη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο μέσω δημοπρασίας ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα διενεργηθεί την Τετάρτη. Οποιος ιδιώτης θέλει να προμηθευτεί τα εν λόγω έντοκα μπορεί να το κάνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τις 15.000 ευρώ. Η περίοδος εγγραφών ξεκινάει την Τρίτη 25 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

Η αγοραστική δύναμη των συντάξεων

Η μελλοντική συνταξιοδοτική επάρκεια στην Ελλάδα φαίνεται να διασφαλίζεται βραχυπρόθεσμα μέσω του μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων που καταβάλλονται. Αυτό διαπιστώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών στην Ε.Ε., στην οποία επισημαίνει ότι απαιτούνται μέτρα από όλες τις χώρες-μέλη, καθώς και παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα έχουν προστατεύσει το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων, οι συντάξεις αναμένεται να μειωθούν. Ειδικά, δε, για τη χώρα μας, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι η αγοραστική δύναμη των συντάξεων θα διασφαλιστεί τα επόμενα χρόνια. 

Οι υψηλές επιδόσεις θα συνεχισθούν

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο της ανάπτυξης από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, εκτιμά η Capital Economics. Αν και το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, ωστόσο η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και το χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σημαίνουν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται, όπως εξηγεί. Η Capital Economics προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 1,9% έναντι 0,7% στην Ευρωζώνη και το 2025-2026 θα διαμορφωθεί στο 2% (έναντι 1,2%-1,1% στην Ευρωζώνη). Ο δείκτης του ελληνικού χρέους εκτιμά πως θα υποχωρήσει στο 155% φέτος από 162% πέρυσι, στο 149% το 2025 και στο 144% το 2026, ενώ οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 5,2% φέτος και στο 3,3%-3,5% την επόμενη διετία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT