Λιγότερο «λαμπερό» το Παρίσι ως διεθνές χρηματιστηριακό κέντρο

Λιγότερο «λαμπερό» το Παρίσι ως διεθνές χρηματιστηριακό κέντρο

Η άνοδος της Ακροδεξιάς φρενάρει τις φιλοδοξίες του να ανταγωνιστεί το Λονδίνο

3' 30" χρόνος ανάγνωσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πέρασε μεγάλο μέρος της θητείας του επιχειρώντας να πείσει τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων να συρρεύσουν στο Παρίσι την επομένη του Brexit. Επενδυτικοί κολοσσοί όπως οι J.P. Morgan Chase και Bank of America μετέφεραν δισ. περιουσιακά στοιχεία και εκατοντάδες υπαλλήλους στο Παρίσι τα τελευταία χρόνια, στοιχηματίζοντας ότι η γαλλική πρωτεύουσα θα συναγωνιζόταν μια μέρα το Λονδίνο ως ευρωπαϊκός οικονομικός κόμβος. Η γαλλική κυβέρνηση εκτίμησε ότι η ώθηση αυτή δημιούργησε περισσότερες από 7.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον κλάδο, όπου τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν τροφοδοτήσει κέρδη-ρεκόρ. Η απόφασή του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και ο κίνδυνος να κόψει πρώτη το νήμα η Ακροδεξιά μπορεί να αλλάξουν απότομα την εικόνα.

Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι πιθανό να αντιστραφεί βραχυπρόθεσμα, κατ’ ιδίαν ωστόσο τραπεζίτες παραδέχονται ότι ανησυχούν για θέματα όπως οι άδειες εργασίας και οι φόροι, ενώ προειδοποιούν για δυνητικά καταστροφικές οικονομικές συνέπειες εάν κερδίσουν τις εκλογές ακραίες δυνάμεις. Το Παρίσι ωφελήθηκε σημαντικά από το Brexit, καθώς ο Μακρόν μείωσε τους φόρους στις εταιρείες και μεταρρύθμισε τον εργατικό κώδικα. Μόλις τον περασμένο μήνα διασκέδασε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street στις Βερσαλλίες, ενώ η κυβέρνησή του εισήγαγε επιπλέον μέτρα για να ενισχύσει την ελκυστικότητα της Γαλλίας. Οι πρόωρες εκλογές (30 Ιουνίου – 7 Ιουλίου) κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κρίσιμο τεστ για τις οικονομικές πολιτικές του. Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, το πιο πιθανό αποτέλεσμα ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα ήταν μια Βουλή στην οποία κανένα από τα τρία κύρια μπλοκ –η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ή το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του– δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Με φόντο την ανησυχία για τη μετεκλογική αστάθεια και τον κίνδυνο επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης, οι μετοχές κατρακυλούν. Οι μετοχές της Credit Agricole και της BNP Paribas, των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, απώλεσαν περισσότερο από 9% μετά την ανακοίνωση του Μακρόν για πρόωρες κάλπες, ενώ η Societe Generale SA υποχώρησε κατά 14%.

Οι μετοχές της Credit Agricole και της BNP Paribas απώλεσαν περισσότερο από 9% μετά την ανακοίνωση για πρόωρες κάλπες.

«Η προεκλογική αβεβαιότητα έχει θέσει την οικονομική κοινότητα σε κατάσταση αναμονής», δήλωσε ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων πολιτικού κινδύνου Policy Sonar. Ωστόσο, ακόμη κι αν νικούσε το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ασφαλές καταφύγιο αλλού, δεδομένου ότι ακόμη περισσότερα ακροδεξιά κόμματα αναδύονται σε πολλές βασικές ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες που συνέρρευσαν στο Παρίσι μετά το Brexit δεν σχεδιάζει αλλαγές, ενώ οι επικεφαλής τους διαβεβαιώνουν ότι οι επενδύσεις τους έγιναν με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Κατ’ ιδίαν ωστόσο οικονομικά στελέχη λένε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών τους «χτύπησε» σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα είχε μια νίκη της Ακροδεξιάς στην ικανότητά τους να προσελκύουν προσωπικό από το εξωτερικό αλλά και στη φορολογία.

Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Σένγκεν και η παροχή προτεραιότητας στους Γάλλους υπηκόους στην αγορά εργασίας ήταν μέρος των προηγούμενων εκλογικών δεσμεύσεων της Λεπέν. Την ίδια στιγμή, τόσο τα ακροαριστερά όσο και τα ακροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα επιδιώξουν φόρο περιουσίας αλλά και υψηλότερο φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Goldman Sachs. Εκτός από την προοπτική νέων φόρων, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα παρακολουθούν στενά πώς σχεδιάζει να καλύψει τις τρύπες στον προϋπολογισμό η επόμενη κυβέρνηση. Η Γαλλία και η Ιταλία δέχθηκαν επίπληξη από την Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα για τα υπέρογκα ελλείμματά τους, στο πρώτο στάδιο μιας αντιπαράθεσης που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του μπλοκ και θα μπορούσε θεωρητικά να επιφέρει δισ. ευρώ σε πρόστιμα.

Η Standard & Poor’s προχώρησε τον περασμένο μήνα σε υποβάθμιση της Γαλλίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η στρατηγική για το έλλειμμα της κυβέρνησης στερείται συνοχής και αξιοπιστίας. Οι αγορές έχουν ήδη «ψηφίσει». Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 διολίσθησε κατά 6,2% την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας τη Γαλλία κάτω από το Ηνωμένο Βασίλειο ως το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της περιοχής σε αξία, ενώ οι γαλλικές μετοχές είναι πλέον οι λιγότερο δημοφιλείς στην Ευρώπη. Για τον Στεφάν Μπουζνά του Euronext NV οι ανησυχίες είναι υπερβολικές, επειδή το θεσμικό πλαίσιο της χώρας θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα είναι τόσο ριζική όσο φοβούνται ορισμένοι. «Δεν βλέπω καμία κατάργηση όλων αυτών που κάνουν τη Γαλλία ελκυστική τα τελευταία 10 χρόνια», επισημαίνει.

BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT