Εργαζόμενοι πιεσμένοι και ανασφαλείς

Εργαζόμενοι πιεσμένοι και ανασφαλείς

Τι δείχνει έρευνα της PwC στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 56.000 εργαζόμενοι από 50 χώρες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη αβεβαιότητα, έντονη οικονομική ανασφάλεια και αυξημένο φόρτο εργασίας βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με έρευνα της PWC, με αποτέλεσμα να εκτιμούν πως στο άμεσο μέλλον θα αλλάξουν εργοδότη. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο που δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και ελπίζουν ότι οι νέες τεχνολογίες όπως η GenAI θα δώσουν ώθηση στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Director, Head of Workforce Transformation, PwC Ελλάδας Κωνσταντίνος Τάκος, «είναι σαφές πως η τεχνολογία μετασχηματίζει ριζικά όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εργασία αλλά και τις απαιτούμενες από πλευράς των εργαζομένων δεξιότητες». Για να συμπληρώσει βέβαια, πως «και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους καλούνται να αρχίσουν να αναλαμβάνουν προληπτικές δράσεις στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων, με μεγαλύτερους βαθμούς διαφάνειας και συν-διαμόρφωσης με τους ίδιους τους εργαζομένους».

Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εγρήγορση, αναζητώντας νέες ευκαιρίες, εμφανίζονται να δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για να εξελίξουν την καριέρα τους εν μέσω αυξανόμενου φόρτου εργασίας και έντονης εργασιακής αβεβαιότητας και να υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της PwC «Global Workforce Hopes & Fears Survey 2024», στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 56.000 εργαζόμενοι από 50 χώρες και περιοχές, σχεδόν οι μισοί (45%) δηλώνουν ότι ο φόρτος εργασίας τους έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δηλώνουν ότι ο ρυθμός των αλλαγών στην εργασία έχει αυξηθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (28%) δηλώνουν ότι είναι πολύ ή εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες –ποσοστό υψηλότερο σε σύγκριση με το 2022– περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκε το φαινόμενο της «Μεγάλης παραίτησης» (το αντίστοιχο ποσοστό τότε ήταν 19%). Οι εργαζόμενοι δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων: Το 46% συμφωνεί πολύ ή αρκετά με τη δήλωση ότι οι εργοδότες τους παρέχουν αρκετές ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Πάνω από το 80% των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της GenAI καθημερινά αναμένουν ότι θα κάνει τον χρόνο τους στη δουλειά πιο αποδοτικό τους επόμενους 12 μήνες. Οι μισοί (49%) αναμένουν ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς.

Η πίεση από το αυξημένο κόστος ζωής μειώνεται ελαφρώς: το ποσοστό των εργαζομένων που δηλώνουν ότι τους περισσεύουν χρήματα κάθε μήνα φτάνει στο 45%, έναντι 38% το 2023. Ωστόσο, το 52% δηλώνει ότι εξακολουθεί να είναι οικονομικά πιεσμένο. Tα δύο πέμπτα (40%) αναφέρουν ότι οι καθημερινές αρμοδιότητές τους έχουν αλλάξει σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί (44%) δεν κατανοούν τον σκοπό των αλλαγών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT