Μέχρι… χθες δουλεύαμε για το κράτος

175 ημέρες εργαστήκαμε το 2024 για φόρους και εισφορές, 3 ημέρες λιγότερο από το 2023

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Από χθες οι φορολογούμενοι «αποδεσμεύθηκαν» από φόρους και εισφορές για το 2024. Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, έπρεπε να δουλέψουμε 175 ημέρες φέτος για να πληρώσουμε τους φόρους και τις εισφορές προς το κράτος. Η χθεσινή ημέρα (25 Ιουνίου) ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας και από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τη φετινή χρονιά έχουμε τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων 10 ετών από το 2014, όταν είχαμε εργαστεί για το κράτος 174 ημέρες.

Ωστόσο, αν στην Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνυπολογιστεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024 έρχεται 5 ημέρες αργότερα, την 30ή Ιουνίου.

Πάντως, όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των φόρων, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών (2023) από το σύστημα υγείας είναι η μικρότερη ανάμεσα στα 21 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, ενώ αντίστοιχα στην ικανοποίηση των πολιτών από το εκπαιδευτικό σύστημα και το δικαστικό σύστημα η χώρα βρίσκεται στη 16η και τη 17η θέση αντίστοιχα.

Ειδικότερα, με βάση τα κύρια ευρήματα της μελέτης του ΚΕΦίΜ:

• Η 25η Ιουνίου είναι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φέτος εργαστήκαμε για το κράτος 175 από τις 365 ημέρες του έτους, 3 ημέρες λιγότερο από ό,τι το 2023.

• Οι 175 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2024 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων 10 ετών από το 2014, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 174 ημέρες.

• Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2024, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024 έρχεται 5 ημέρες αργότερα, την 30ή Ιουνίου.

• Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 εργαστήκαμε για το κράτος 178 ημέρες (ΗΦΕ: 28 Ιουνίου), ενώ αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023 ήρθε 7 ημέρες αργότερα, την 5η Ιουλίου.

• Το 2018 υπήρξε το έτος όπου οι ημέρες εργασίας για το κράτος έφτασαν τις 188. Από το 2020 καταγράφεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση, φτάνοντας στο 2024 για το οποίο προβλέπονται συνολικά 180 ημέρες εργασίας για το κράτος, επίδοση που είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2007, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 177 ημέρες.

Ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. η Ελλάδα έχει την 11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, συνυπολογίζοντας τα ελλείμματα, βελτιώνοντας την επίδοσή της κατά 10 θέσεις σε σχέση με το 2022, όταν βρισκόταν στην 21η θέση.

Σχολιάζοντας τα φετινά αποτελέσματα, ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε ότι «η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι μια θετική εξέλιξη πρώτα απ’ όλα για τους πολίτες και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας. Η φορολογική αυτή ελάφρυνση, που αποτελεί και βασικό άξονα των προτάσεων που κατέθεσαν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο της αξιολόγησης της οικονομικής ελευθερίας της χώρας μας, αναμένεται να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας και στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας και να ενισχύσει περαιτέρω τις νέες επενδύσεις, την απασχόληση και την ευημερία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT