Δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 95 εκατ. ευρώ για βιομηχανικά πάρκα

Δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 95 εκατ. ευρώ για βιομηχανικά πάρκα

Τα σχέδια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για νέες εγκαταστάσεις και επέκταση των υφισταμένων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ δρομολογεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση βιομηχανικών περιοχών. Οπως ανέφερε χθες, σε δημοσιογραφική ενημέρωση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θάνος Ψαθάς, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενέκρινε τις προτάσεις που είχε καταθέσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για τη χρηματοδότηση κατά το ήμισυ της αναβάθμισης 14 βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ) σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έργα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει το 25% της έκτασης των εμπορευματικών κέντρων που ελέγχει η εταιρεία.

Η ζήτηση για εμπορευματικά κέντρα, όπως διευκρίνισε ο κ. Ψαθάς, είναι ιδιαίτερα υψηλή και ως εκ τούτου η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τους διαθέσιμους χώρους είτε μέσω της επέκτασης των υφιστάμενων πάρκων είτε δημιουργώντας νέες εγκαταστάσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία αξιολογεί την υλοποίηση οργανωμένου υποδοχέα για μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Αττική, ο οποίος θα έχει επιφάνεια 5.000 στρεμμάτων, προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να υλοποιηθεί στη Μαγούλα, που αποτελεί μία από τις επικρατέστερες περιοχές. Πέραν της Αττικής, η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία νέων βιομηχανικών περιοχών, ύψους 15 εκατ. ευρώ, στο Λιτόχωρο Πιερίας (70.000 στρ.), στην Ξάνθη, στον Βόλο (5.000 στρ.), στη Φαρκαδόνα Θεσσαλίας (800 στρ.) και στην Τρίπολη, όπου σχεδιάζεται η επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης. Στην αρκαδική πρωτεύουσα η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή για βιομηχανικά πάρκα, ενώ η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει την υψηλότερη ζήτηση, σε όλη την Ελλάδα, για την ανάπτυξη οργανωμένων χώρων για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, διότι διαθέτει αεροδρόμιο, σιδηροδρομική γραμμή και λιμάνι.

Δίκτυα

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δρομολογεί επίσης την υλοποίηση συμπληρωματικών έργων (π.χ. οδοποιία, δίκτυα υδροδότησης και βιομηχανικών λυμάτων κ.ά.) συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ σε υφιστάμενα βιομηχανικά πάρκα, επιδιώκοντας, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, να έχει δημοσιοποιήσει τη σχετική προκήρυξη ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Η έλλειψη οργανωμένων επιχειρηματικών πάρκων που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία επιχειρήσεων μεταποίησης και βιομηχανιών αποτελεί μία από τις παθογένειες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Και αυτό διότι οι χώροι που είναι γνωστοί και ως υποδοχείς μεταποιητικών δραστηριοτήτων έχουν αναπτυχθεί άναρχα, εκτός σχεδίου και χωρίς υποδομές, προκαλώντας σημαντικές περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις. Η έκταση που καταλαμβάνει η συγκεκριμένη κατηγορία χώρων είναι περίπου 300.000 στρέμματα, με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να ελέγχει 51.000 στρέμματα οργανωμένων χώρων βιομηχανικής – μεταποιητικής δραστηριότητας. Σε όλη την Ελλάδα τοποθετούνται σε 76.000 στρέμματα οι βιομηχανικές συγκεντρώσεις.

Οπως τόνισε ο κ. Ψαθάς, τα οικονομικά μεγέθη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 12 εκατ. ευρώ το 2018), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 18 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 65 εκατ. ευρώ, από 42 εκατ. το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT