Εως και τέσσερις δεσμευτικές προσφορές για την Avramar

Εως και τέσσερις δεσμευτικές προσφορές για την Avramar

Στην τελική ευθεία η λίστα των υποψήφιων επενδυτών που καταρτίζουν οι πιστώτριες τράπεζες σε συνεργασία με την Deloitte

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν καταλήξει οι πιστώτριες τράπεζες της Avramar σε συνεργασία με την Deloitte που έχει αναλάβει να «τρέξει» τον διαγωνισμό για την πώληση της μεγαλύτερης εν Ελλάδι εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας στη λίστα των υποψήφιων επενδυτών (short list) οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Πηγές της αγοράς με γνώση της διαδικασίας εκτιμούν ότι από τους έξι επενδυτές που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές, τρεις-τέσσερις θα περάσουν στην επόμενη φάση, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώνουν το ισπανικό fund Atitlan, η ελληνική Philosofish, η οποία φέρεται να κατέθεσε προσφορά για το σύνολο των δραστηριοτήτων της Avramar στην Ελλάδα και όχι για τμήματά της, η Aqua Bridge Group, όμιλος με έδρα το Ντουμπάι που παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και ένα σαουδαραβικό fund.

Εκτός short list εκτιμάται ότι θα μείνει ο ισπανικός όμιλος Profand, ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς (σ.σ. κατέχει το 60% της ελληνικής εταιρείας της οικογένειας Γερουλάνου), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά του αφορά τμήματα της δραστηριότητας της Avramar στην Ελλάδα και όχι το σύνολο, αλλά και ένα βρετανικό fund, το οποίο πηγές της αγοράς θεωρούν ότι εκπροσωπεί στην πραγματικότητα συμφέροντα τουρκικής εταιρείας. Οι υποψήφιοι επενδυτές που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να λάβει ολιγοήμερη παράταση, όπως συνέβη και κατά τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών.

Κρίσιμο ρόλο στην απόφαση των τραπεζών θα διαδραματίσει τόσο το επενδυτικό σχέδιο που συνοδεύει κάθε προσφορά, τα κεφάλαια που είναι πρόθυμοι να διαθέσουν οι επενδυτές και φυσικά το ύψος του «κουρέματος» που ζητούν. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στις μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί καμία πρόταση δεν περιλαμβάνει διαγραφή χρεών κάτω από 60%, κάτι αναμενόμενο, βεβαίως, δεδομένου ότι τα δάνεια της Avramar υπολογίζονται σε πάνω από 350 εκατ. ευρώ.

«Οι υφιστάμενοι μέτοχοι (σ.σ. Amerra και Mubadala) και οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα και με γρήγορες διαδικασίες να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την Avramar», τόνισε χθες το μεσημέρι ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Avramar, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ενόψει του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2024 που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Ιουνίου στην Αθήνα.

Το παραπάνω είναι αναγκαίο καθώς, όπως πρόσθεσε ο κ. Τουραλιάς, στην Avramar απασχολούνται περί τους 2.000 εργαζομένους, η εταιρεία παράγει περί τους 55.000-60.000 τόνους ψαριών, ενώ οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη εκκρεμότητα στην εταιρεία επηρεάζουν συνολικά τον κλάδο. «Πολλοί προμηθευτές είναι κοινοί στον κλάδο, ενώ το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει με καχυποψία τις εταιρείες του κλάδου, λόγω των προβλημάτων στην Avramar», τόνισε ο κ. Τουραλιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT