Αξιοποίηση ακινήτων της Πειραιώς από την Dimand Real Estate

Αξιοποίηση ακινήτων της Πειραιώς από την Dimand Real Estate

Το συνολικό κόστος ανάπτυξης των έργων επιφανείας 130.000 τ.μ. φτάνει τα 500 εκατ.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας προχωρούν η Τράπεζα Πειραιώς και η Dimand Real Estate, η οποία σε πρώτη φάση θα αφορά την ανάπτυξη τριών ιστορικών ακινήτων, αλλά και την αποκλειστική χρηματοδότηση της επένδυσης, ύψους 160 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιεί η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων για την ανάπλαση του βιομηχανικού ακινήτου του ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη.

Οπως ανέφερε χθες ο Χρ. Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, «η συνεργασία μας με την Dimand ξεκινάει με τρία έργα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία των νέων μας γραφείων στο κέντρο της Αθήνας και θα επεκταθεί σταδιακά και σε άλλα ακίνητα από το χαρτοφυλάκιό μας, που θα προκρίνονται για να αξιοποιηθούν».

Το συνολικό κόστος ανάπτυξης για τα ακίνητα, που θα περιλαμβάνεται στο αρχικό στάδιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 500 εκατ. ευρώ, καθώς αφορά έργα συνολικής επιφανείας άνω των 130.000 τ.μ. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, το πρώτο ακίνητο θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2026, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, με ορίζοντα έως το τέλος της δεκαετίας.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σταδιακά και με την αξιοποίηση κι άλλων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να γίνει ενδελεχής διαλογή των κτιρίων που εκτιμάται ότι διαθέτουν «κρυμμένες» υπεραξίες, ώστε να προκριθεί η ωρίμανση και η μελλοντική τους αξιοποίηση, σε συνεργασία με την Dimand.

Κοραή

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δημ. Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, «η συνεργασία μας ξεκινάει από το κτίριο που αγοράσαμε από την Εθνική Ασφαλιστική, στη συμβολή των οδών Κοραή 4 και Σταδίου, το οποίο διαθέτει και σημαντικό ιστορικό αποτύπωμα, καθώς στα υπόγειά του φιλοξενούνταν τα κρατητήρια των Γερμανών κατακτητών επί Κατοχής, ενώ στεγάζει και τον κινηματογράφο “Αστυ”, όπως επίσης και μια εξαιρετική στοά, την οποία φιλοδοξούμε να αναδείξουμε, ώστε να αποκτήσει ζωή και κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Μεταξύ των έργων είναι και η ανάπλαση του βιομηχανικού ακινήτου του ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο ακίνητο, επιφανείας 14.500 τ.μ., πρόκειται να ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου και να μετατραπεί σε ένα πράσινο κτίριο γραφείων, πιστοποιημένο κατά LEED Gold. Η επένδυση αυτή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια το ακίνητο θα αγοραστεί από την Πειραιώς, προκειμένου να στεγαστούν εκεί εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα στεγάζονται σε κάποια από τα 19 άλλα κτίρια που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας ο τραπεζικός όμιλος. Μόνο από την κίνηση αυτή η Πειραιώς αναμένει να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα στέγασής της κατά 50%.

Ομόνοια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αξιοποίηση ενός ακόμη ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Ο λόγος για το ιστορικό πολυκατάστημα «Αφοί Λαμπρόπουλοι» στη συμβολή των οδών Αιόλου και Λυκούργου. Το ακίνητο μισθώνεται σήμερα από την αλυσίδα Notos, με την οποία θα γίνουν συζητήσεις το επόμενο διάστημα όσον αφορά το μέλλον της συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ακινήτου η Πειραιώς και η Dimand θα συστήσουν κοινή εταιρεία αξιοποίησης, στην οποία η δεύτερη θα έχει πλειοψηφικό ποσοστό.

Στο κτίριο των 8.000 τ.μ. αναμένεται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης, συνολικού ύψους 20-25 εκατ. ευρώ, ώστε να μετατραπεί σε ένα πράσινο κτίριο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Στις αρχικές σκέψεις είναι η ενσωμάτωση κι άλλων χρήσεων, πέραν εκείνης του εμπορίου, όπως κατοικία, γραφεία ή και φιλοξενία. Η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από το μισθωτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

Λαύριο

Το τρίτο και πιο μακροχρόνιο έργο που θα αναπτύξουν οι δύο πλευρές αφορά έκταση 100 στρεμμάτων που διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς στο λιμάνι του Λαυρίου. Πρόκειται για ένα ακίνητο όπου επιτρέπεται η δόμηση συνολικά 60.000 τ.μ. Το αρχικό στάδιο προβλέπει την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου από την Dimand, ώστε να εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια. Μόλις γίνει αυτό, η Dimand αναμένεται να αποκτήσει μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία που ελέγχει την έκταση, την οποία σήμερα ελέγχει σε ποσοστό άνω του 70% η Τράπεζα Πειραιώς.

Στην έκταση αναμένεται να αναπτυχθούν ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες, επιχειρήσεις εστίασης και χώροι αναψυχής, καθώς, όπως ανέφερε χθες ο κ. Ανδριόπουλος, «θα πρόκειται ουσιαστικά για μια επέκταση της πόλης του Λαυρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT