Σε ΣΔΙΤ, ΑΠΕ και Ρουμανία στοχεύει η Intrakat

Σε ΣΔΙΤ, ΑΠΕ και Ρουμανία στοχεύει η Intrakat

Εως το 2026 αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει πραγματοποιήσει έως το 2026 στους τομείς των ΣΔΙΤ και των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) ο όμιλος Intrakat, ενώ στόχος είναι η ανάληψη νέων έργων σε Ελλάδα και Ρουμανία ύψους άνω των 18 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, «χτίζοντας» πάνω στο ήδη υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 5 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω επισήμανε χθες ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, στο πλαίσιο παρουσίασης του στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου.

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Intrakat, το 2026 ο κύκλος εργασιών του ομίλου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) τα 200 εκατ. ευρώ, και οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και ΣΔΙΤ το 1 δισ. ευρώ. Για το τρέχον έτος η διοίκηση εκτιμά ότι τόσο η Intrakat όσο και η θυγατρική της εταιρεία Ακτωρ θα ολοκληρώσουν τη χρήση με θετικό πρόσημο σε επίπεδο κερδοφορίας.

Οπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου, στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου είναι η επέκταση του χαρτοφυλακίου έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενίσχυση της παρουσίας στην αγορά της Ρουμανίας, πιθανές εξαγορές, αλλά και η ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, ιδίως στον τομέα της φιλοξενίας. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαγοραστούν σχετικές συμμετοχές άλλων εταιρειών σε κοινοπραξίες εκμετάλλευσης έργων αλλά και χαρτοφυλακίων δραστηριοτήτων, ώστε να επιτευχθεί η διαφοροποίηση του μείγματος εσόδων του ομίλου.

Οπως φαίνεται, πάντως, κεντρικό ρόλο ιδίως στην επέκταση σε νέα έργα παραχώρησης αναμένεται να διαδραματίσει η αγορά της Ρουμανίας (με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δημοπρατήθηκαν πλέον όλα τα μεγάλα έργα παραχώρησης, με πιο πρόσφατο αυτό του ΒΟΑΚ). Σύμφωνα με τη διοίκηση της Intrakat, η αγορά της Ρουμανίας παρουσιάζει υψηλή διαθεσιμότητα και απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων για μεγάλα έργα, ενώ προωθεί πλέον τη χρήση των ΣΔΙΤ και των έργων παραχώρησης, όπου η Intrakat διατηρεί ισχυρό ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική εταιρεία φιλοδοξεί να τετραπλασιάσει τα έσοδά της από τη ρουμανική αγορά, με δεδομένο ότι μόνο κατά την προσεχή διετία θα δημοπρατηθούν νέα έργα συνολικής αξίας 26 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Εξάρχου τόνισε τη σημασία και τη δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα, η οποία θα βοηθήσει τον όμιλο στην ταχύτερη υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του στην ενέργεια, έχοντας στόχο την αύξηση των εσόδων από αυτή τη δραστηριότητα. Ηδη η εταιρεία έχει δρομολογήσει επενδύσεις ισχύος 500 MW για την επόμενη διετία και προσδοκά να έχει έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ το 2026.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός της Intrakat θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο, όταν και είναι πιθανό να ανακοινωθούν νέες εξαγορές σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς πέραν του κατασκευαστικού κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT