Ενίσχυση τζίρου στο πρώτο πεντάμηνο για την «Ικτίνος»

Ενίσχυση τζίρου στο πρώτο πεντάμηνο για την «Ικτίνος»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και κατ’ επέκταση βελτίωση μεγεθών αναμένει η «Ικτίνος» κατά τη φετινή χρονιά συγκριτικά με το 2023, οπότε οι επιδόσεις της μαρμαροβιομηχανίας κατέγραψαν κάμψη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η «Ικτίνος» στην ετήσια γενική συνέλευση, κατά το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε περίπου 13 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Επίσης, σε ετήσια βάση σύγκρισης τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) το πρώτο πεντάμηνο ενισχύθηκαν κατά 213% και ανήλθαν σε 1,7 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός του ομίλου υποχώρησε, στα τέλη Μαΐου, κατά 1,8 εκατ. ευρώ, σε 46,2 εκατ. ευρώ, με την «Ικτίνος» να έχει ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την Alpha Bank. Επίσης έχει συμφωνήσει με τις ΕΤΕ και Attica Bank το πλαίσιο των συμφωνιών αναχρηματοδότησης που αφορά χρεολύσια ομολογιακών δανείων των ετών 2023-2025, συνολικής αξίας ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Οπως ακόμη ανέφερε η διοίκηση της «Ικτίνος», μέρος των απωλειών από την αγορά της Κίνας αντισταθμίστηκε μέσω του τριπλασιασμού των εξαγωγών σε αγορές όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Ταυτόχρονα, η «Ικτίνος» μείωσε την εξάρτησή της από την αγορά της Κίνας και άλλαξε το μείγμα πωλήσεών της αναπτύσσοντας δίκτυο πωλήσεων έτοιμων προϊόντων με την ανάληψη προμήθειας μαρμάρων σε μεγάλα έργα του εξωτερικού. Ετσι η μαρμαροβιομηχανία έχει αναλάβει και εκτελεί από την αρχή του 2024 έργα συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν έως το τέλος της χρονιάς, ενώ εκτιμάται ότι θα υπογράψει νέες συμβάσεις για προμήθεια μαρμάρων αξίας 10 εκατ. ευρώ και σε άλλα έργα του εξωτερικού.

Από τις αρχές της χρονιάς η μαρμαροβιομηχανία έχει ενισχύσει την παραγωγή της σε πρώτη ύλη με τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων που βρίσκονται στη Μαντριά και στον Αγ. Πέτρο της Δράμας, και στη Λιθαροστρούγκα και στο Στοιχειωμένο της Λιβαδειάς. Κατά τη διοίκηση της εταιρείας, η ζήτηση κυρίως για τα λευκά μάρμαρα είναι πολύ υψηλή, με «τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα που εξορύσσονται από τα δύο νέα λατομεία της “Ικτίνος” να εκτιμάται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση παραγωγής κατά 10%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT